ČínaReuters
StoryEditor

Čínsky vyslanec pocestuje na návštevu do Severnej Kórei

15.11.2017, 08:25
Autor:
ČTKČTK
Informovať má hlavne o zjazde komunistickej strany.

Špeciálny vyslanec čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga začne v piatok návštevu Severnej Kórey. Informovala o tom dnes čínska štátna agentúra Nová Čína. Či bude čínsky diplomat jednať o severokórejskom jadrovom programe, agentúra neuviedla. Oficiálnym cieľom cesty je informovať Pchjongjang o októbrovom zjazde Komunistickej strany Číny.

Peking dlhodobo usiluje o diplomatické riešenie krízy vyvolanej raketovým a jadrovým programom KĽDR. V posledných mesiacoch ale rozhovory medzi oboma krajinami na najvyššej úrovni zoslabli. Čínsky špeciálny vyslanec pre Severnú Kóreu naposledy navštívil krajinu vo februári minulého roka, napísala agentúra Reuters.

Informovať bude o zjazde

Šéf oddelenia zahraničných vzťahov Komunistickej strany Číny Sung Tchao bude na nadchádzajúcej návšteve "informovať KĽDR o 19. zjazde Komunistickej strany Číny", uviedla v krátkej správe Nová Čína.

Odkazovala pritom na októbrový zjazd komunistickej strany, na ktorom čínsky prezident Si Ťin-pching upevnil svoju pozíciu v čele krajiny. Severokórejská agentúra KCNA návštevu čínskeho diplomata potvrdila, ale uviedla len, že k nej dôjde "čoskoro".

Podrobnosti zostávajú nejasné

Podľa agentúry Reuters nie je jasné, ako dlho sa Sung Tchao v KĽDR zdrží, ani kde sa odohrá jeho schôdzka sa severokórejským vodcom Kim Čong-unom. S rovnakým účelom, teda informovať o zjazde čínskych komunistov, už zavítal do Vietnamu a Laosu, krajín, kde tiež vládne komunistická strana.

Cesta prichádza len týždeň po návšteve amerického prezidenta Donalda Trumpa v Pekingu, počas ktorej šéf Bieleho domu zdôrazňoval potrebu väčšieho nátlaku na KĽDR, obzvlášť potom zo strany Číny, s ktorou Pchjongjang uzatvára 90 percent svojich obchodov.

Trumpov vplyv

"Čína môže tento problém urovnať ľahko a rýchlo," povedal pred čínskou hlavou štátu Trump. Následne bez ďalšieho spresnenia napísal na Twitteri, že Si Ťin-pching "pritvrdí sankcie" voči Pchjongjangu.

Peking však žiadne nové opatrenia neohlásil, zatiaľ čo už uplatňuje sankcie prijaté Bezpečnostnou radou OSN a výrazne obmedzil nákup severokórejského uhlia a rúd, napísala agentúra AFP.

Špeciálny vyslanec

Oddelenie zahraničných vzťahov Komunistickej strany Číny spravuje vzťahy so zahraničnými politickými stranami a Čína ho tradične užíva ako spojku svojej diplomacie so Severnou Kóreou, napísala agentúra Reuters.

Peking v auguste vymenoval novým špeciálnym vyslancom pre Severnú Kóreu Kchung Suan-joua, ten ale podľa všetkého od nástupu do funkcie krajinu nenavštívil. Zároveň sa od nástupu Kim Čong-una v roku 2011 so severokórejským vodcom nestretol prezident Si Ťin-pching, dodáva agentúra AFP.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:06