REUTERS/Steven Saphore
StoryEditor

Austrálčania v referende podporili homosexuálne manželstvá

15.11.2017, 09:20
Autor:
ČTKČTK
Nezáväzného hlasovania sa zúčastnilo 80 percent voličov.

Austrálčania sa v referende vyslovili za to, aby krajina umožnila homosexuálom uzatvárať manželstvo. Za hlasovalo skoro 62 percent zúčastnených voličov. Plebiscitu sa zúčastnilo 12,7 milióna Austrálčanov, teda takmer 80 percent oprávnených voličov.

Hoci pre vládu hlasovanie nie je záväzné, premiér Malcolm Turnbull už povedal, že sa bude snažiť presadiť schválenie zákona o homosexuálnych manželstvách v parlamente ešte tento rok. V Sydney sa zišli k oslave výsledku tisíce ľudí, oslavovalo sa tiež v Melbourne.

Jednotné hlasovanie

Podľa austrálskeho štatistického úradu zvíťazili priaznivci homosexuálnych sobášov vo všetkých štátoch a teritóriách rozľahlej Austrálie. Denník Australian Herald napísal, že v prípade schválenia patričného zákona sa Austrália stane 26. krajinou, ktorá zlegalizuje sobáše osôb rovnakého pohlavia.

"(Austrálčania) hlasovali za férovosť, pre záväzok, pre lásku. A teraz je na nás, zákonodarcoch, aby sme sa s tým vysporiadali v parlamente. Austrálčania nás poverili a tú prácu je potrebné urobiť tento rok, pred Vianocami. K tomu sa musíme zaviazať," povedal Turnbull po vyhlásení výsledkov.

Návrh legislatívy

Senátor z jeho Liberálnej strany Austrálie Dean Smith už predložil návrh zákona na legalizáciu homosexuálnych sobášov. Očakáva sa, že konzervatívni poslanci sa budú snažiť do textu presadiť aspoň nejaké obmedzenia, napríklad umožniť súkromným svadobným agentúram odmietnuť homosexuálne páry. S tým súhlasí aj komunita moslimov a konzervatívnych kresťanov.

Na mohutnú oslavu v Sydney prišiel aj výkonný riaditeľ austrálskej leteckej spoločnosti Qantas Alan Joyce, ktorý sa k svojej homosexuálnej orientácii otvorene hlási. Povedal, že je to úžasný výsledok, a vyzval premiéra, aby rýchlo presadzoval zákon.

Olympionik Ian Thorpe, ktorý sa k svojej orientácii prihlásil pred tromi rokmi, bol v Sydney takisto a novinárom priznal, že mal strach, ako hlasovanie dopadne. "Ten výsledok je veľmi dôležitý pre veľa ľudí v tejto krajine. Znamená to, že city, ktoré máte k nejakej osobe, sú rovnocenné, nech je to ktokoľvek," vyhlásil.

01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-02-15 22:07:55 - Feat.: - Title: Grécko schválilo manželstvá párom rovnakého pohlavia 03 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 04 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV 05 - Modified: 2024-02-06 16:01:56 - Feat.: - Title: Na referende v Paríži hlasujú o zdražení parkovania pre SUV
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:44