Reuters
StoryEditor

Sondážne rokovania o vzniku jamajskej koalície v Nemecku prerušili

17.11.2017, 07:03
Autor:
TASRTASR
Najčítanejší nemecký denník Bild zhrnul vo svojom internetovom vydaní problémy účastníkov rokovaní do sloganu o nutnosti rozlusknúť sedem orieškov.

Sondážne rokovania o vzniku tzv. jamajskej koalície na celoštátnej nemeckej úrovni v piatok nadránom prerušili. Trvali 15 hodín a pokračovať budú napoludnie, informovala agentúra DPA.

Stranícki experti a lídri únie CDU/CSU, FDP a zelených si zvolili piatok za konečný termín na dosiahnutie dohody o tom, či budú pokračovať v oficiálnych koaličných rokovaniach.

"Budeme dnes pokračovať," uviedla kancelárka Angela Merkelová, ktorá predsedá Kresťanskodemokratickej únii (CDU).

Koaličné rokovania vzhľadom na rozhodnutie sociálnych demokratov z SPD odísť do opozície fakticky nemajú alternatívu, iba ak v podobe vypísania ďalších volieb. O tých však všetci zainteresovaní vedia, že by zásadný posun v rozdelení hlasov nepriniesli, ibaže v ich neprospech.

Najčítanejší nemecký denník Bild zhrnul vo svojom internetovom vydaní problémy účastníkov rokovaní do sloganu o nutnosti rozlusknúť sedem orieškov.

V oblasti daní, financií a rozpočtu sa želania aktérov rokovaní pohybujú na úrovni 100 miliárd eur podľa prepočtov expertov strán únie, čo znamená, že všetci budú musieť akceptovať škrty.

Vo sfére ochrany klímy sa síce všetky strany hlásia ku klimatickým nemeckým cieľom i cieľom medzinárodného spoločenstva, avšak miera zníženia získavania energie z uhoľných elektrární či zníženia produkcie oxidu uhličitého je predmetom sporov.

Téma migrácie naďalej predstavuje predmet značného sporu medzi stranami únie CDU/CSU, ba aj FDP na strane jednej a zelenými na strane druhej. CDU už signalizovala pripravenosť na kompromis, ak by zelení tiež prejavili ochotu ustúpiť od svojich požiadaviek.

V oblasti vnútra, bezpečnosti a právneho štátu je hlavnou spornou otázkou uchovávanie údajov.

Vo sfére európskej politiky žiada Kresťanskosociálna únia (CSU) prerušenie prístupových rokovaní s Tureckom, zelení sú za ich zmrazenie, kým prerušenie by považovali za chybný signál.
Problematické otázky jestvujú aj v oblastiach dopravy a obrany.

01 - Modified: 2024-04-18 07:58:34 - Feat.: - Title: Počet stavebných povolení v Nemecku vo februári klesol takmer o pätinu. Kríza na realitnom trhu pretrváva 02 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-17 16:08:40 - Feat.: - Title: Poplatok za tranzit plynu, ktorý aj nám účtuje Nemecko, kritizuje Európska únia. Zrejme začne právne kroky 04 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:38