REUTERS/Philimon Bulawayo
StoryEditor

Ľudia v Zimbabwe sa tešia zo zvrhnutia prezidenta a oslavujú armádu

18.11.2017, 08:28
Autor:
ČTKČTK
Masívna podpora armády by mohla podľa ľudí urýchliť proces transformácie krajiny.

Tisíce obyvateľov zimbabwianskej metropoly Harare dnes vyšli do ulíc vyjadriť svoje nadšenie nad očakávaným zvrhnutím prezidenta Roberta Mugabeho. Toho od stredy drží v domácom väzení armáda, ktorá v krajine de facto prevzala moc a jej predstavitelia rokujú s autoritatívnym šéfom štátu o jeho odstúpení.

Demonštranti v uliciach vyjadrujú podľa agentúrnych správ nedočkavosť a nádej, že ich vystúpenie urýchli oficiálny koniec Mugabeho vlády, obviňovanej zo zavinenia kolapsu kedysi jednej z najbohatších afrických ekonomík.

Konečne slobodní

Ľudia mávajú národnými vlajkami, spievajú, tancujú a objímajú vojakov, opisuje atmosféru v Harare agentúra Reuters. Mnohí nesú transparenty s nápisom "Nie Mugabeho dynastii".

"To sú slzy šťastia," cituje Reuters 34-ročného Franka Mutsindikwa. "Čakal som na tento deň celý život. Konečne sme slobodní."

Nová nádej

Odvolanie Mugabeho žiada vládna strana Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF), ktorá pripravuje rezolúciu umožňujúcu začať proces jeho zosadenia. Do krajiny sa medzitým vrátil Mugabeho rival Emmerson Mnangagwa, ktorého si armáda zrejme želá ako nového prezidenta.

Toho Mugabe 6. novembra odvolal z funkcie viceprezidenta, čo vyvolalo súčasnú krízu. O Mnangagwovi sa v minulosti hovorilo ako o možnom Mugabeho nástupcovi. Bol dlhoročným spolupracovníkom hlavy štátu a niekdajším šéfom bezpečnosti a teší sa popularite medzi armádnymi generálmi a vojnovými veteránmi.

Mugabe odstúpiť nemieni

Vo štvrtok agentúry informovali, že Mugabe naďalej tvrdí, že zostáva jediným legitímnym vládcom krajiny, a nemieni dobrovoľne odstúpiť pred voľbami naplánovanými na budúci rok.

Mugabe je prezidentom tejto bývalej britskej kolónie na juhovýchode Afriky od získania nezávislosti v roku 1980. Zimbabwe už roky sužuje hlboká ekonomická i politická kríza - krajina bojuje s vysokou nezamestnanosťou, hyperinfláciou, nedostatkom potravín i hotovosti. Proti Mugabemu sa konali opakované demonštrácie, ktoré niekedy prerástli v násilnosti.

01 - Modified: 2024-03-14 14:58:23 - Feat.: - Title: Polícia v Zimbabwe zachránila 251 detí, sekta ich využívala na manuálnu prácu 02 - Modified: 2024-02-07 06:46:00 - Feat.: - Title: Zimbabwianska vláda odobrila zrušenie trestu smrti 03 - Modified: 2024-01-25 11:27:10 - Feat.: - Title: Súd zamietol odvolanie peruánskeho exprezidenta obvineného z pokusu o štátny prevrat, zostáva vo väzbe 04 - Modified: 2024-02-06 15:10:27 - Feat.: - Title: Spojené kráľovstvo: Podvodníci zneužívajú Zimbabwčanov hľadajúcich prácu v zdravotníctve 05 - Modified: 2023-12-12 06:54:00 - Feat.: - Title: Pre sucho a nedostatok vody zahynulo v Zimbabwe už najmenej sto slonov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:27