Angela MerkelováReuters
StoryEditor

Nemecko je bližšie k predčasným voľbám. Strany majú čas sa dohodnúť len do konca týždňa

18.11.2017, 18:50
Autor:
ČTKČTK
Ak sa nedohodnú do nedeľného večera, bude jasné, že koalícia nevznikne.

V Berlíne dnes pokračuje dlhá séria rokovaní o novej nemeckej vláde. Na programe sú niektoré z najspornejších otázok, vrátane migračnej a klimatickej politiky. Prvá fáza rozhovorov medzi konzervatívnou úniou CDU / CSU, slobodnými demokratmi (FDP) a Zelenými má skončiť v nedeľu. Ak rokovania skrachujú, čakajú Nemecko zrejme predčasné voľby.

Vláda programovo značne nesúrodých strán zatiaľ nikdy na celonemeckej úrovni nevznikla, a preto sa od začiatku očakávali zložité vyjednávania. Málokto ale asi počítal s tým, že sa ich v prvej fáze nepodarí dotiahnuť do konca ani po štyroch týždňoch. Sama kancelárka Angela Merkelová (CDU) vychádzala z toho, že sondovacie rozhovory skončia v noci na piatok.

Rokujú celý víkend

Tak sa ale kvôli pretrvávajúcim nezhodám nestalo, a štvorica strán sa preto rozhodla pokračovať v rozhovoroch do nedele. Dnes znovu riešia otázky ochrany klímy, migrácie, dopravy a poľnohospodárstva, v nedeľu potom na programe bude vnútornú bezpečnosť, sociálna problematika alebo financie.

Práve v nedeľu by sa malo rozhodnúť o tom, či rozhovory skončia neúspechom, alebo pokročia do ďalšej fázy, v ktorej už by strany rokovali o konkrétnej podobe koaličnej zmluvy. "Všetkým zúčastneným je jasné, že tú vec musíme uzavrieť v nedeľu o 18:00," poznamenal napríklad podpredseda FDP Wolfgang Kubicki. "Našim cieľom je, aby sme boli v nedeľu hotoví," uviedol tiež šéf CSU Horst Seehofer. Občania majú podľa neho teraz nárok na to vedieť, či je možné vytvoriť túto vládu, alebo nie. Podobne hovorili aj zástupcovia CDU.

Skloňujú predčasné voľby

K tomu, aby splnili svoje zodpovednosti a zabránili konaniu predčasných volieb, strany vyzval prezident Frank-Walter Steinmeier. "Nie je žiadny dôvod k panickým debatám o nových voľbách," povedal denníku Welt am Sonntag.

Zrejme najväčší spor sa vedie o to, či za migrantmi, ktorí v Nemecku nedostali štatút utečenca, ale iba takzvanú doplnkovú ochranu, majú mať možnosť prichádzať ich najbližší rodinní príslušníci. Kým CSU je striktne proti, Zelení chcú, aby to od marca budúceho roka bolo znovu možné.

Iná koalícia neprichádza do úvahy

Po spoločnom rokovaní mali dnes strany v pláne o návrhoch rokovať aj separátne, aby zvážili, na aké kompromisy sú ochotné pristúpiť. Výsledky týchto rokovaní zatiaľ nie sú známe.

Ak sa rozhovory nepodarí dotiahnuť do konca, hrozia Nemecku predčasné voľby, pretože sociálni demokrati (SPD) odmietajú účasť na vláde a žiadna ďalšia možná koalícia nepripadá do úvahy.

Voľbám sa budú chcieť vyhnúť

Nové voľby len niekoľko mesiacov po tých septembrových si ale žiadna z tradičných strán nepraje. Jednak by mohli viesť k posilneniu protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AFD) a jednak by rovnako nemuseli priniesť žiadne ďalšie koaličné možnosti.

Cesta k predčasným voľbám navyše nie je ľahká. Museli by sa uskutočniť dve kolá hlasovania v Spolkovom sneme, pri ktorých by daný kandidát alebo kandidáti na kancelára nezískali absolútnu väčšinu hlasov.

V treťom kole by potom bol zvolený kandidát s najvyšším počtom obdržaných hlasov. Ak by však nezískal absolútnu väčšinu hlasov, čo je v takomto prípade veľmi pravdepodobné, bolo by na prezidentovi, či ho menuje kancelárom, alebo Spolkový snem rozpustí. V takom prípade by sa do 60 dní od rozpustenia parlamentu uskutočnili nové voľby.

01 - Modified: 2024-04-20 07:39:57 - Feat.: - Title: Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodných lodí v Červenom mori 02 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:30