Počet miliardárov: 17, Populácia: 8,358,100, Počet ľudí na jedného miliardára: 491,653. Izrael profituje z ťažby diamantov, pokročilých technológií a farmaceutík. Zrejme najznámejším izraelským miliardárom je Teddy Sagi, ktorého majetok sa odhaduje na 3,5 miliardy dolárov (3,1 miliardy eur).Reuters
StoryEditor

Švédsko nie je pre Židov bezpečné, tvrdí Švédka. V Izraeli ju však odmietli

20.11.2017, 12:26
Autor:
ČTKČTK
V Izraeli chcela využiť právo na návrat, nepovažujú ju však za Židovku.

Izraelský imigračný úrad chystá deportáciu šesťdesiatštyriročnej Švédky Rebecky Floerovej, ktorej Izrael odmietol priznať právo na prisťahovanie na základe zákona o návrate. Podľa úradov sa jej otec zriekol židovskej viery, žena je pokrstená a pracovala pre kresťanskú misionársku organizáciu. Švédka ale tvrdia, že sa cítia byť Židovkou a že Švédsko nie je pre Židov vzhľadom k tamojšiemu nástupu neonacizmu a antisemitizmu bezpečné.

Otec Floerovej je Žid, ktorý prežil holokaust. Podľa informácií izraelského imigračného úradu ale od židovskej viery konvertoval, čo jeho dcéra popiera. K svojej údajnej práci pre misionársku organizáciu povedala, že pre ňu pracovala ako psychologička, avšak s tým, že je Židovka. Priznala, že bola ako dieťa pokrstená, ale kresťanskej viery sa vraj neskôr vzdala a považuje sa za židovku.

Cíti sa byť Židovka

Prvýkrát do Izraela prišla pred desiatimi rokmi a v poslednej dobe žila striedavo v Izraeli a vo Švédsku. Žiadosť o povolenie na pobyt v Izraeli podala s dokumentáciou o svojom židovskom pôvode. Patrili k nej aj zápisy z jeruzalemského pamätníka obetiam holokaustu Jad va-šem o jej príbuzných, ktorých zabili nacisti.

V júlovom odmietnutí žiadosti izraelský imigračný úrad uvádza, že žiadateľka bola vo veku jedného mesiaca pokrstená a neskôr už ako psychologička pracovala pre misionársku organizáciu, ktorá verí v Ježiša a je napojená na švédsku evanjelickú alianciu.

Švédsko nie je bezpečné

Floerová prehrala aj odvolacie konanie a Izrael má opustiť najneskôr do nedele. V rozhovore s izraelským listom Haarec ale vyhlásila, že pre Židov je teraz Švédsko nebezpečnou krajinou, pretože sa tam vzmáha neonacizmus a antisemitizmus.

Prarodičia Floerovej zomreli v koncentračnom tábore Osvienčim, ​​rodičia sa rozviedli a s matkou a otčimom potom žila v Rakúsku. V rozhovore Floerová vyhlásila, že jej prarodičia žili vo Viedni, keď jej ulicami v roku 1938 pochodovali nacisti. Podľa nej teraz nacisti pochodujú Göteborgom a Izrael ju odmieta prijať. Vzniesla otázku, či bude musieť byť zavraždená, aby ju Izrael začal považovať za Židovku.

Právo na návrat

Izraelský zákon o práve na návrat umožňuje povoliť prisťahovanie dieťaťu alebo vnukovi Žida, ak sa tento predok dobrovoľne svojej viery nezriekol. Floerovej právnička povedala, že jej klientka podmienky zákona plne spĺňa, pretože "jej otec bol Žid, bol prenasledovaný za holokaustu a prišiel pri ňom o časť príbuzných".

Imigračný úrad ale trvá na tom, že Floerová prvýkrát o prisťahovanie požiadala pred desiatimi rokmi a potom znovu v roku 2015 a jej záležitosť bola posúdená podrobne dvakrát. Je vraj dokázané, že jej otec prestúpil na kresťanstvo.

01 - Modified: 2022-05-09 16:15:43 - Feat.: - Title: Fíni si želajú vstup do NATO, dopomohla k tomu vojna na Ukrajine 02 - Modified: 2018-08-24 08:44:51 - Feat.: - Title: Švédski neonacisti idú prvýkrát do volieb. Chcú chrániť "rasovú čistotu"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:00