Reuters
StoryEditor

Británii vieme ponúknuť ambicióznu dohodu o obchode, tvrdí Barnier

20.11.2017, 13:34
Autor:
ČTKČTK
Veľká Británia však bude musieť najprv akceptovať podmienky rozvodu.

Hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier dnes povedal, že únia je pripravená Londýnu ponúknuť "nanajvýš ambicióznu" dohodu o vzájomných obchodných vzťahoch v období po odchode Británie z EÚ v roku 2019.

Podmienkou však je, že Londýn bude rešpektovať podmienky rozvodu. EÚ je pritom pripravená aj na možnosť, že Británia opustí EÚ bez dohody, zopakoval Barnier na konferencii o budúcnosti únie, ktorú v Bruseli zorganizovalo Centrum pre európsku reformu (CER).

Najprv rozvod, potom dohoda

"Európska únia bude pripravená ponúknuť nanajvýš ambiciózny prístup k dohodám o voľnom obchode," uistil Barnier. Zároveň ale zopakoval podmienku Bruselu, že rokovania o obchode sa môžu začať až po dohovore o podmienkach rozluky.

V októbri dospelo 27 hláv štátov a vlád krajín EÚ k záveru, že po piatich rokovacích kolách zatiaľ u troch základných tém prvej fázy brexitového vyjednávania nie je dostatočný pokrok. Než s Londýnom začne hovoriť o budúcej podobe vzťahov, chce 27 krajín EÚ dosiahnuť aspoň základné obrysy dohody o právach občanov EÚ v Británii po brexite, o írskych hraniciach a o finančnom vyrovnaní. Práve tam je zrejme zatiaľ dohoda najkomplikovanejšia.

Žiadne čerešničky

Barnier dnes tiež zdôraznil, že pre EÚ nie je preferovaným scenárom brexit bez dohody, ale je naň pripravená. "Možnosť nedohody sa vyskytuje v britskej verejnej debate často, ale iba tí, ktorí nevedia, alebo nechcú vedieť, aké sú terajšie prínosy členstva v EÚ, hovoria, že nedohoda by bola pozitívna voľbou," vyhlásil Barnier.

Odmietol tiež predstavu, že by si Británia mohla zo súčasného jednotného trhu "vybrať čerešničky" a čiastočne v ňom zostať. "Jednotný trh je súbor štyroch nedeliteľných slobôd," pripomenul Barnier základné slobody únijného trhu - voľný pohyb tovaru, osôb, služieb a kapitálu. Napríklad britskí poskytovatelia finančných služieb nebudú môcť voľne pôsobiť v EÚ, ako doteraz, dal najavo Barnier.

Budúce vzťahy medzi EÚ a Britániou by pritom podľa neho nemali byť obmedzené len na otázky obchodu. "Mali by byť založené na našich spoločných hodnotách. Musíme pracovať na ochrane bezpečnosti našich občanov. Budeme musieť spolupracovať," poznamenal Barnier.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:48