REUTERS/Alexander Nemenov/Pool
StoryEditor

Šéf ruskej pravoslávnej cirkvi varuje pred koncom sveta. Z úpadku viní umenie

20.11.2017, 21:31
Autor:
ČTKČTK
Patriarchu zároveň kritizovali za to, že nevníma koniec sveta pozitívne.

Moskovský patriarcha Kirill, ktorý stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi, dnes vyzýval tvorivú inteligenciu, aby nezvádzala ľudí na scestie, a varoval pred blížiacim sa koncom sveta. Žiadúce je podľa neho vystríhať sa chýb predkov, ktorí doviedli Rusko k záhube boľševickou revolúciou pred sto rokmi.

"Hriech dnes nie je zjavný, hriech sa dnes ukazuje tým najlákavejším spôsobom vo filme či v divadle. Umenie, ktoré by malo ľudskú osobnosť kultivovať, obohacovať, povznášať, sa stáva bremenom, ktoré nedovoľuje človeku vzlietnuť," kázal patriarcha v moskovskom chráme Krista Spasiteľa.

Škodlivé umenie

Vraj nehádže do jedného vreca celé umenie, ale len to umenie, ktoré si uzurpuje "akúsi zvláštnu úlohu, osobitné právo prinášať ľudu pokušenie a hriech, zvádzať ľudí na scestie", a tak "veľmi značná časť našej inteligencie opakuje zhubnú chybu svojich predchodcov, ktorí doviedli našu krajinu ku záhube revolúciou, ktorej storočné výročie si tento rok pripomíname ".

"Teraz nie je čas, aby sme rozhojdávali loďku ľudských vášní, teraz je čas, aby sa zomkli všetky zdravé sily - cirkev, umenie, kultúra, naši spisovatelia, vedci. Všetci ľudia, ktorí milujú vlasť, musia byť dnes svorní, pretože vstupujeme do kritického obdobia vývoja ľudskej civilizácie," nabádal Kirill.

Blíži sa koniec sveta

"To je teraz aj voľným okom vidieť. Len slepý nevidí, že sa blíži strašná chvíľa dejín," zdôraznil a dodal, že podľa vierouky približovanie a odďaľovanie konca sveta závisí na ľuďoch samých, najmä verejne známych, ktorí si musia uvedomiť svoju zodpovednosť za Rusko aj celé ľudstvo a "zabrzdiť nášmu skĺzavaniu k priepasti konca dejín".

Historik Daniil Kocjubinskij na Kirillove strašenie koncom sveta podľa serveru Newsru.com zareagoval výčitkou, že patriarcha asi chýbal v seminári, keď sa preberali dogmy: Cirkev predsa po stáročia chápala koniec sveta ako koniec pozemského utrpenia, po ktorom bude nasledovať božie kráľovstvo a raj, prinajmenšom pre tých, čo smrteľne nehrešili.

Nepriatelia boľševikov

Tak napríklad roku 1492 Novgorodský arcibiskup Gennadij preklínal kacíra a židov a kázal ich upaľovať na hraniciach za to, že "pokazili koniec sveta", na ktorý sa všetci pravoslávni tak tešili, že ani pole neosiali a rovno si líhali do hrobov. A tie sa podľa historika naozaj hodili, pretože kraj zakrátko postihol hladomor ...

Kirill, ktorý je vnímaný ako blízky spojenec Kremľa, dnes oslavuje svoje 71. narodeniny, a tak ako darček po bohoslužbe dostal presnú kópiu pokrývky hlavy a habitu patriarchu Tichona, ktorý stál na čele pravoslávnej cirkvi pred sto rokmi a odsudzoval počínanie boľševikov. Podobne teraz činí aj prokremeľská televízia v seriáloch o "démonoch revolúcie" a jej organizátorovi Levovi Trockijm.

01 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 02 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 03 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 04 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 05 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:29