President.ir/Handout via REUTERS
StoryEditor

Islamský štát skončil a zlo bolo odstránené, vyhlásil iránsky prezident

21.11.2017, 10:46
Autor:
ČTKČTK
IS bol podľa iránskeho prezidenta v Sýrii porazený.

Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes povedal, že teroristická organizácia Islamský štát (IS) skončila. Irán je účastníkom bojov v Sýrii, kde stojí na strane tamojšej vlády, a podporuje aj šiitske milície bojujúce v Iraku. Veliteľ iránskych revolučných gárd, ktoré v Sýrii bojujú, poďakoval "tisícom mučeníkov" padlých v boji proti IS.

"Môžeme povedať, že to zlo je odstránené alebo značne oslabené. Samozrejme, že jeho zvyšky existujú, ale podstata a korene sú zničené," povedal Rúhání o IS.

Nová fáza bojov

Generálmajor Kaša Solejmání z elitných islamských revolučných gárd porážku IS potvrdil v odkaze určenom duchovnému vodcovi ajatolláha Alímu Chameneímu. Počas bojov v Sýrii a Iraku padlo podľa agentúry Reuters cez 1000 gardistov.

Agentúra Reuters napísala, že konflikt s IS vstúpil do novej fázy cez víkend, kedy sýrske vládne jednotky sa spojencami vstúpili do Búkamálu na sýrsko-irackej hranici. Bolo to posledné významnejšie mesto v rukách IS. Iránske médiá priniesli fotografie zachytávajúce Solejmáního práve v tomto meste.

Široká koalícia

Armády v Sýrii a Iraku očakávajú, že členovia IS prejdú na partizánsky spôsob boja, budú využívať spiace bunky a organizovať bombové útoky.

Rúhání vo svojom dnešnom prejave obvinil USA a Izrael z podpory IS. Irán pôvodne zapojenie svojich gárd do bojov popieral. Solejmání ale teraz priznal, že sa Iránu podarilo zorganizovať mnohonárodnostný front proti IS, ktorý sa na porážke podieľal. Ďakoval "tisícom mučeníkov a raneným z Iránu, Iraku, Sýrie, Afganistanu a Pakistanu". Vyzdvihol úlohu libanonského Hizballáhu, ktorý podľa neho zohral rozhodujúcu úlohu v Sýrii.

Rúhání zamieri do Ruska, kde sa v stredu na rokovaní o Sýrii stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a tiež s tureckým prezidentom Recep Tayyip Erdoğanom. V pondelok tam Putin hovoril so sýrskym prezidentom Assadom a povedal, že boj proti terorizmu v Sýrii speje ku koncu.

01 - Modified: 2024-04-21 16:03:44 - Feat.: - Title: Iránsky ajatolláh nepriamo priznal, že útok na Izrael zasiahol len málo cieľov 02 - Modified: 2024-04-21 05:26:00 - Feat.: - Title: Irán popiera nákup ruských stíhačiek Suchoj Su-35 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 15:16:56 - Feat.: - Title: Muž z iránskeho konzulátu vo Francúzsku mal vraj pri sebe iba atrapy granátov 05 - Modified: 2024-04-19 13:40:05 - Feat.: - Title: Iránsky prezident Raísí nekomentoval výbuch v centrálnej časti krajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:12