StoryEditor

Trump zradil Izrael a posunul cenné spravodajské informácie Rusom

23.11.2017, 11:56
Autor:
ČTKČTK
Izraelskí spravodajci získali na jar inoformácie o bombe pripravovanej IS.

Americký prezident Donald Trump vyzradil Rusku detaily misie izraelskej rozviedky týkajúce sa Islamského štátu (IS) v Sýrii. Napísal to s odvolaním sa na nemenovaných odborníkov v otázkach izraelských spravodajských služieb časopis Vanity Fair.

Dnes sa tomu venuje väčšina izraelských médií, podľa ktorých Trump operáciu prezradil pri májovom stretnutí s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom a vtedajším ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisljakom.

Zakázali laptopy v lietadlách

Izraelská rozviedka Mossad a protiteroristická jednotka na jar zistili, že IS pripravuje bombu, ktorú bude možné vložiť do laptopov a ktorú neodhalia letiskové kontroly.

Aj keď bol Izrael varovaný, že Trump je schopný citlivé informácie vyzradiť, Izrael sa o poznatky rozviedky s USA podelil. USA potom dočasne zakázali vstup s laptopmi na paluby lietadiel niekoľkých leteckých spoločností z Blízkeho východu.

Odpočúvali IS

Podľa Vanity Fair izraelské protiteroristické komando na jar dorazilo nad sever Sýrie vrtuľníkom a podarilo sa mu umiestniť odpočúvacie zariadenie do bunky IS, ktorá pracovala na vývoji novej bomby.

Vrtuľník potom spravodajcov dopravil späť a po niekoľkých dňoch sa podarilo vďaka zariadeniu zachytiť konverzáciu, kde pyrotechnik IS Saudský Arab Ibrahim Asir vysvetľoval princíp "laptopovej bomby".

Trumpova zrada

Popisom tejto akcie Trump podľa časopisu ohrozil izraelské spojenecké kontakty v Sýrii. Rusi totiž mohli túto informáciu odovzdať svojim spojencom v Sýrii, ku ktorým patria Iránci, prechovávajúci k Izraelu hlboké nepriateľstvo.

Podľa izraelskej tlače vyvolala správa o vyzradení veľkú nevôľu v izraelskej spravodajskej komunite. Niektorí požadujú obmedzenie výmeny informácií s americkými kolegami. "Trump nás zradil. Ak mu nemôžeme dôverovať, potom musíme urobiť sami, čo je nevyhnutné, ak budeme vo vzťahu s Iránom postavení k múru," citoval Vanity Fair nemenovaný izraelský vojenský zdroj.

Slon v porceláne

Aj bývalí riaditelia Mossadu varovali pred Trumpom a naznačili, že bude potrebné lepšie zvažovať, aký typ tajných informácií odovzdávať Američanom. "Keby ma zajtra niekto požiadal o odovzdanie informácie CIA, urobím čokoľvek, aby som to urobiť nemusel.

Alebo by som sa najprv postaral o svoju bezpečnosť a až potom by som to urobil a to, čo by som odovzdal, by bolo úplne neutrálne," povedal Šabtaj Savita, ktorý stál na čele Mossadu v 90. rokoch. Trumpa označil za "slona v porceláne".

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 05 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:26