TASR/AP
StoryEditor

Babiš sa stane novým českým premiérom na Mikuláša, už má kandidátov pre celú vládu

23.11.2017, 12:39
Prezident Miloš Zeman poveril Andreja Babiša koncom októbra rokovaním o zostavení nového kabinetu.

Andrej Babiš bude zrejme novým českým premiérom 6. decembra, teda na Mikuláša, a jeho vláda by mohla byť vymenovaná 15. decembra. Zeman to povedal Českej televízii pri svojej návšteve Moskvy. So šéfom ANO, ktorý sa snaží zostaviť menšinový kabinet, sa plánuje zísť v utorok 28. novembra.

Babiš povedal pre iDNES.cz, že už našiel kandidátov do celej svojej vlády.

"Predpokladám, že ma Andrej Babiš zoznámi, povedzme, s prvou verziou návrhu ministerského kabinetu. To bude teda základná náplň nášho rokovania," uviedol Zeman podľa prezidentovho hovorcu Jiřího Ovčáčka pri stretnutí s českými novinármi v Moskve.

Zeman, ktorý je tento týždeň na návšteve Ruska, koncom októbra poveril Babiša rokovaním o zostavení nového kabinetu.

"Ja som požiadal o stretnutie na Hrade, zatiaľ nemám termín," uviedol vo štvrtok Babiš. "Predovšetkým musí byť zvolené vedenie Poslaneckej snemovne, aby vôbec mohla vláda Bohuslava Sobotku podať demisiu. Až potom môže prezident vymenovať premiéra," uviedol šéf ANO.

V piatok čaká Snemovňu voľba piatich podpredsedov. Kandidátmi sú Petr Fiala z ODS, Vojtěch Pikal od Pirátov, Tomio Okamura z SPD, Vojtěch Filip z KSČM a Ján Hamáček z ČSSD.

Babiš chce vytvoriť menšinovú vládu ANO doplnenú o nestraníkov. "Už mám kandidátov do celej vlády, na niektoré miesta dvoch alebo troch," povedal iDNES.cz Babiš. "Ale keď stále všetci píšu, že tá vláda nezíska dôveru, tak niekto to napríklad rieši s rodinou," opísal Babiš, prečo sú na niektoré miesto viacerí kandidátov.

Podporu menšinovej vláde ANO ostatné parlamentné zoskupenia vylučujú, iba komunisti dali najavo ochotu za určitých podmienok taký kabinet tolerovať.

Babiša trochu prekvapil termín 15. decembra, pretože by sa rád už 14. a 15. decembra zúčastnil summitu Európskej únie ako premiér s už menovanou vládou. A predtým tiež hovoril, že by chcel, aby vláda získala dôveru do Vianoc.

Prezident Zeman sa ešte pred vymenovaním ministrov s kandidátmi do vlády chce stretnúť, prinajmenšom s tými, ktorí budú vo vláde nováčikmi.

Vo vláde majú byť doterajší ministri za hnutie ANO, s výnimkou ministra financií Ivana Pilného, ​​ktorý sa rozhodol v politike skončiť. Takže ministrom životného prostredia má byť znovu Richard Brabec, spravodlivosti Robert Pelikán a dopravy Dan Ťok. Doterajší minister obrany Martin Stropnický by sa mohol presunúť na diplomaciu a Karla Šlechtová povedie miestny rozvoj, alebo sa posunie na obranu.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-03-10 10:00:00 - Feat.: - Title: Nech zostane aj našim deťom. Ako idú Česi meniť dôchodky 03 - Modified: 2024-03-10 10:28:55 - Feat.: - Title: Česi na nás použili slovenský recept: suverénnu zahraničnú politiku 04 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 05 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:52