Twitter/CGTN Official
StoryEditor

Dnešný útok v Egypte je najkrvavejší v modernej histórii. Vláda spustila nálety

24.11.2017, 12:37
Autor:
ČTKČTKklkl
K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Dnešný útok radikálov na mešitu na severe Sinajského polostrova si vyžiadal životy vyše 230 ľudí a zranených je viac ako 135 osôb. Oznámila to egyptská agentúra MENA. Patrí tak k najkrvavejším v histórii krajiny. 

Egyptská vláda v reakcii na dnešný útok spustila v oblasti nálety, píše Reutres na svojom Twitteri. Odvoláva sa pri tom na bezpečnostných zdroje.

Mešita bola napadnutá v dobe poludňajších modlitieb. Na celom Sinajskom polostrove bola vyhlásená pohotovosť a uzavretá je cesta spájajúca egyptský ARIS s Rafah na hranici palestínskeho Pásma Gazy.

Podľa polície útočníci mierili na mešitu v Bir al-Abdu, vzdialenom asi 40 kilometrov západne od Aris, ktorý je strediskom provincie Severný Sinaj. Prišli k nej v štyroch terénnych autách, najskôr odpálili nálož a potom vošli dovnútra a začali strieľať na účastníkov poludňajších modlitieb. Potom zapálili auto pred mešitou a oblasť obkľúčili, aby zabránili prístupu záchranárov a zdravotníkov. 

Podľa svedkov incidentu sa v mešite často modlili vyznávači súfizmu, čo je mystická, tolerantná forma islamu, ktorú islamskí radikáli označujú za rúhanie. Muž, ktorý žije blízko miesta útoku, povedal denníku The Guardian, že sa k mešite rozbehol po tom, čo počul výbuch. Pred mešitou potom videl tela zabalené do bielej látky. Podľa iných svedkov radikáli strieľali aj na dav, ktorý sa snažil z mešity utiecť, a tiež na prichádzajúce sanitky.

Egyptský prezident Abdul Fattah al-Sisi sa má v súvislosti s útokstretol s bezpečnostnými zložkami. V reakcii uviedol, že na útok odpovedia "brutálnou silou."

MENA uviedla, že egyptský prezident vyhlásil trojdňový smútku za útok.

Medzinárodné letisko v Káhire po útoku posilnilo ochranu. Po halách sa pohybuje viac vojakov aj policajtov a sprísnili osobné prehliadky. Jednotky hliadkujú aj na kľúčových prístupových cestách.

K útoku sa zatiaľ žiadna skupina neprihlásila.

V oblasti severného Sinaju pôsobia islamskí militanti už niekoľko rokov. Zväčša však útočia na bezpečnostné zložky. Toto je však prvý krát čo boli ich cieľom civilisti a mešita, píše BBC.

Sinaj je už niekoľko rokov bez mediálnej prítomnosti nakoľko vláda do oblasti nevpúšťa žiadnych novinárov vrátane tých zo štátnych agentúr. 

Útoky sú v oblasti však také časté, že vyvolávajú nedôveru voči úspešnosti vojenských operácií v regióne. Militanti operujú v regióne od roku 2013, kedy bol zvrhnutý prezident Mohammed Morsi, ktorý bol členom zakázaného Moslimského bratstva. 

Militanti, ktorí v oblasti operujú patria do organizácie s názvom Sinajská provincia, ktorá patrí k Islamskému štátu (IS). Oni sa prihlásili aj k zostreleniu ruského lietadla v roku 2015, kedy zahynulo 224 ľudí.

Medzi prvými krajinami, ktoré Egyptu vyjadrili sústrasť je Izrael. Naftali Bennett, izraelský minister školstva, povedal po útoku, že "prišiel čas na medzinárodnú jednotu vo vojne proti teroru, bez ohľadu na to, kdekoľvek sa prezentuje: či je to Rusko, Európa, Spojené štáty, Izrael a Arabský svet - my všetci sme boli terorizmom zranení a musíme sa spojiť v boji proti nemu."

Na Twitteri vyjadril svoju sústrasť aj americký prezident Donald Trump, ktorý ho nazval hrozným a zbabelým útokom na nevinných a bezbranných veriacich. "Svet nemôže tolerovať terorizmus, musíme ich vojensky poraziť a zdiskreditovať extrémistickú ideológiu, ktorá formuje základ ich existencie!" dodal americký prezident.

Svoje kondolencie vyjadrila aj britská premiérka Theresa Mayová.  "Som zdesená chorým útokom na mešitu na severe Sinaju," napísala Mayová.

K svojej premiérke sa pridal aj minister zahraničných vecí Boris Johnson, ktorý je "hlboko zarmútený" dnešným útokom a vyjadril kondolencie tým, ktorých to zasiahlo.

Šéf arabskej ligy Ahmed Aboul Gheit okomentoval útok ako "hrozný zločin, ktorý dokazuje, že Islam je nevinný od tých, ktorí sledujú extrémistickú teroristickú ideológiu."

"Srdcervúca strata životov v zbabelom masakry, ktorý sa stal v Egypte. Činy barbarizmu a nenávisti v mene Boha sú činmi proti bohovi samotnému," napísal v reakcii šéf Európskeho parlamentu Antonio Tajani.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-12 08:57:38 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali troch tínedžerov podozrivých z prípravy teroristického útoku 04 - Modified: 2024-04-06 04:56:21 - Feat.: - Title: Biden požiadal lídrov Kataru a Egypta, aby vyvinuli tlak na Hamas v súvislosti s dohodou s Izraelom 05 - Modified: 2024-04-05 15:36:59 - Feat.: - Title: Moskovský súd uvalil väzbu na ďalšieho podozrivého z teroristického útoku v Krasnogorsku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:46