StoryEditor

V Káhire letia datle Nasralláh

25.09.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

V hlavnom meste Egypta sú veľkým hitom datle s menom vodcu libanonského extrémistického hnutia Hizballáh. Moslimský pôstny mesiac ramadán je bez datlí nemysliteľný. Datlí existuje na Blízkom východe veľa druhov a káhirskí predavači im tesne pred pôstom, v čase veľkých nákupov, dávajú mená, ktoré vyberajú podľa osobností z celosvetovej politickej scény.
Jednotkou sú jednoznačne datle nazývané Nasralláh. Vodca radikálneho šíitského Hizballáhu totiž v očiach moslimského sveta zvíťazil v nedávnej vojne nad izraelskou armádou. "Tento rok je bez pochýb víťazom druh nazývaný Nasralláh," povedal Abdú Kašuš, ktorý v stánku na káhirskom trhovisku Al-Faradž predáva niekoľko druhov datlí. Kilogram datlí Nasralláh sa predáva za vyše sto korún.
Len o niečo lacnejší je druh Ahmadínežád, pomenovaný po iránskom prezidentovi. Dobre sa predávajú aj datle Chávez, nazvané podľa venezuelského prezidenta. Irán je totiž hlavnou oporou Hizballáhu a Chávez je na Blízkom východe vďaka kritickým výrokom na adresu USA veľmi obľúbený. Naopak, z datľovej terminológie je zrejmé, že druh, ktorý nesie meno izraelského premiéra Olmerta, bude cenovo zanedbateľný. Kašuš ho predáva za zhruba šesť korún. Káhirský obchodník navyše podobne ako mnoho jeho kolegov vyjadruje aj osobné sympatie k Hizballáhu. Na stánku má pripnutú fotografiu šajcha Hasana Nasralláha.
Politické prezývky datlí sa v Káhire ujali v roku 2001, po teroristických útokoch na USA. Vtedy bol jednotkou druh bin Ládin, pomenovaný po vodcovi Al-Kajdy. Dovtedy mávali datle mená filmových hviezd.
Moslimom sa začal ramadán včera. Znamená to, že sa počas dňa postia a venujú rozjímaniu. Jesť môžu len po západe slnka. Datle na týchto večerných a nočných hostinách nechýbajú v žiadnej domácnosti.

Datle s menom vodcu libanonského extrémistického hnutia Hizballáh - Nasralláh sa predávajú za 25 egyptských libier za kilogram. Snímka www.gulfnews.com

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:39