StoryEditor

Turecko sa priblíži k únii

26.07.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Turecko zajtra podpíše protokol o rozšírení svojich vzťahov s EÚ na nové členské štáty vrátane Cypru, čo je posledná podmienka na začatie vstupných rozhovorov v októbri. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním na vysoko postaveného diplomata EÚ.

Turecko zajtra podpíše protokol o rozšírení svojich vzťahov s EÚ na nové členské štáty vrátane Cypru, čo je posledná podmienka na začatie vstupných rozhovorov v októbri. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním na vysoko postaveného diplomata EÚ. Dohodu, ktorá rozšíri colnú úniu aj na Cyperskú republiku, ktorú Ankara neuznáva, podpíšu v Bruseli veľvyslanci, uviedol diplomat. Zajtra sa turecký premiér Recept Tayyip Erdogan zíde v Londýne s britským premiérom Tonym Blairom, ktorého krajina teraz únii predsedá.
Diplomat podotkol, že nie je známe, či Turecko súčasne urobí jednostranné vyhlásenie, v ktorom uvedie, že podpis protokolu neznamená uznanie Cyperskej republiky. Podpis tohto protokolu bol na summite EÚ minulý rok v decembri označený za podmienku, aby Ankara začala rokovať o členstvo v EÚ 3. októbra. Tureckí činitelia potom niekoľkokrát opakovali, že pre nich nebude tento akt znamenať uznanie Cyperskej republiky. Tá vstúpila do EÚ minulý rok v máji, aj napriek tomu sa pred týmto dátumom nepodarilo dosiahnuť zjednotenie ostrova; zastupuje zatiaľ iba jeho grécku časť. Únia sa teda zaviazala pomáhať zaostalejšej tureckej časti, grécko-cyperská vláda však tejto pomoci bránila..

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 11:37