StoryEditor

USA a Severná Kórea spolu hovoria bez druhých

20.05.2005, 00:00
Americká ambasáda minulotýždňové rokovanie v New Yorku opísala ako "odovzdávanie posolstiev o americkej politike, nie rokovanie". Bližšie informácie veľvyslanectvo neposkytlo. USA, Čína, Japonsko, Rusko a Južná Kórea sa snažia presvedčiť Severnú Kóreu, aby sa vrátila k šesťstranným rokovaniam o jej programoch vývoja jadrových zbraní.

Americkí predstavitelia sa pred týždňom v New Yorku tajne stretli so zástupcami Severnej Kórey, s ktorými hovorili o politike USA voči stalinistickému štátu. Vo vyhlásení to včera oznámila americká ambasáda v Tokiu. Bez dosiahnutia dohody v najpálčivejšej záležitosti sa zároveň včera v Soule skončili rokovania zástupcov Južnej a Severnej Kórey o spornom jadrovom programe Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).
Americká ambasáda minulotýždňové rokovanie v New Yorku opísala ako "odovzdávanie posolstiev o americkej politike, nie rokovanie". Bližšie informácie veľvyslanectvo neposkytlo. USA, Čína, Japonsko, Rusko a Južná Kórea sa snažia presvedčiť Severnú Kóreu, aby sa vrátila k šesťstranným rokovaniam o jej programoch vývoja jadrových zbraní. Pchjongjang rozhovory zablokoval asi pred rokom. Podľa japonského denníka Asahi Šimbun vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí na stretnutí uviedol, že Washington uznáva Severnú Kóreu ako suverénnu krajinu pod vedením Kim Čong-ila. Americkí predstavitelia tiež ubezpečili severokórejskú stranu, že administratíva prezidenta Georgea W. Busha nemá v úmysle na ich krajinu zaútočiť.
Denník Nihon Keizai, citujúc viaceré diplomatické zdroje, dodal, že vláda Kim Čong-ila požiadala šéfku americkej diplomacie Condoleezzu Riceovú, aby navštívila Pchjongjang za účelom bilaterálnych rokovaní s cieľom dospieť k riešeniam otázok okolo jadrového programu. Podľa denníka tak chce jadrový problém vyriešiť bilaterálnymi rozhovormi s USA, nie na zablokovaných šesťstranných rokovaniach. Severná Kórea pritom len nedávno odmietla vyhlásenie Washingtonu o uznaní jej suverenity a označila ho za maskovací manéver, ktorého konečným cieľom je zvrhnúť komunistickú vládu. Hovorca severokórejského ministerstva zahraničných vecí uviedol, že podobné výroky nie sú ničím iným, len ľsťou. Hovorca, ktorý chce zostať v anonymite, zdôraznil, že Riceová je ignorantka a nehanebná luhárka.
Včerajšie rokovania medzi oboma Kóreami sa pritom skončili bez dosiahnutia výrazného pokroku. V komuniké sa píše, že lode Kórejskej republiky začnú v najbližších dňoch z humanitárnych dôvodov prepravu približne 200 000 ton priemyselného hnojiva k brehom severokórejského štátu. Obidva kórejské štáty súhlasili s júnovým obnovením bilaterálnych rokovaní na ministerskej úrovni, stagnujúcich od mája minulého roku. K šesťstranným rozhovorom sa však Pchjongjang zatiaľ nevráti.
Napätie v posledných týždňoch vzrástlo po tom, čo niektorí americkí predstavitelia uviedli, že Severná Kórea možno pripravuje jadrovú skúšku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:03