StoryEditor

Pokojné Iracké referendum, ústava asi prešla

17.10.2005, 00:00
Vyše 15 miliónov irackých voličov v sobotu v referende rozhodovalo o novej ústave. Výsledky hlasovania zatiaľ nie sú známe, ale prvé reakcie naznačujú, že Iračania ústavu zrejme schválili.

Vyše 15 miliónov irackých voličov v sobotu v referende rozhodovalo o novej ústave. Výsledky hlasovania zatiaľ nie sú známe, ale prvé reakcie naznačujú, že Iračania ústavu zrejme schválili. Referendum na začiatku sprevádzali násilnosti, najmä v Bagdade a Ramádí, ale hlasovanie sa nakoniec uskutočnilo vo väčšom pokoji, než zahraniční pozorovatelia a irackí predstavitelia očakávali. Pokojný priebeh hlasovania ocenil aj americký prezident George W. Bush a OSN.
Americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová včera počas návštevy Londýna uviedla, že návrh novej irackej ústavy zrejme prešiel napriek prekvapujúco vysokej účasti sunnitských voličov.
Podľa Abdala Husajna Hendávího, šéfa volebnej komisie, je zatiaľ skoro na akékoľvek odhady výsledkov. "Nemôžeme nič odhadovať, ale dúfame, že dnes večer budeme mať prehľad o tom, ako hlasovanie dopadlo," povedal.
Prijatie ústavy je kľúčovým krokom irackého prechodu na demokraciu po dvoch desaťročiach vlády režimu Saddáma Husajna. Ten bol zvrhnutý pred dvoma rokmi počas invázie vedenej Spojenými štátmi. Nielen Washington teraz dúfa, že pokiaľ ústava prejde, bude Irak schopný vytvoriť legitímnu vládu, zvládnuť násilie sužujúce krajinu a umožniť tak odsun 150 000 amerických vojakov.
Americký prezident v sobotu vyhlásil, že Iračania, ktorí hlasovali v referende, tým zároveň zasadzujú úder teroristom. "Voľby... sú kľúčovým krokom vpred na ceste Iraku k demokracii," povedal Bush. Podľa neho každý takýto krok prispieva k
tomu, že sa vzďaľuje predstava, akú má o tomto regióne teroristická sieť Al-Kajdá.
Organizácia Spojených národov privítala sobotňajšie referendum o novej ústave v Iraku ako "neuveriteľne pokojné" len s niekoľkými narušeniami jeho priebehu. "Proces prebehol z technického hľadiska hladko a dobre," uviedla Carina Perelliová, vedúca tímu OSN, poskytujúceho technickú pomoc irackej vláde. Hladký priebeh hlasovania ocenil tiež generálny tajomník svetovej organizácie Kofi Annan.
Referendum uvítala aj Európska únia, ktorá ho označila za "dôležitý krok k budúcnosti, ktorým sa vyriešia politické rozpory prostredníctvom demokratického dialógu, a nie cestou násilia".
Pozorovatelia očakávali, že šíiti a Kurdi text ústavy v referende podporia a menšinoví sunniti budú proti. Ak ústava prejde, budú sa do 15. decembra konať parlamentné voľby a do konca roku bude mať Irak novú vládu. Pokiaľ text odmietnu dve tretiny obyvateľov najmenej troch provincií, bude parlament rozpustený a práca na ústave sa začne od začiatku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:13