StoryEditor

Nejasná smrť novinára

06.03.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

V Rusku silnie podozrenie, že minulotýždňová smrť redaktora denníka Kommersant môže súvisieť s jeho investigatívnymi aktivitami. Ivana Safronova našli v piatok mŕtveho pod oknami jeho bytu. Safronov podľa slov kolegov pracoval na materiáli o tajných dodávkach ruských zbraní na Blízky východ prostredníctvom Bieloruska. Jeho informácie vraj mohli spôsobiť veľký medzinárodný škandál.
Prokuratúra začala začiatkom tohto týždňa vyšetrovať, kto mohol Safronova k samovražde dohnať.
Formálne otvorenie vyšetrovania umožňuje detektívom začať s vypočúvaniami, zaisťovaním dôkazov a dostať sa napríklad aj k výpisom telefonátov mŕtveho. Podľa hovorcu prokuratúry však tento krok automaticky neznamená, že úrady sú presvedčené o zodpovednosti druhej osoby za novinárovu smrť. "V priebehu vyšetrovania sa však môže kvalifikácia trestného činu zmeniť," vysvetlil hovorca.
Vyšetrovanie na vlastnú päsť
Safronovovi kolegovia z redakcie denníka sa pokúšajú o vlastné vyšetrovanie prípadu. Kommersant včera napísal, že Safronov preveroval informácie o tajnom predaji ruských stíhčaiek Su-30 Sýrii a protilietadlových systémov S-300V Iránu. Dodávky sa údajne mali v oboch prípadoch uskutočniť cez Bielorusko, aby Západ nemohol Moskvu obviňovať z predaja zbraní nepriateľským režimom.
Nebezpečné povolanie
Podľa januárovej správy amerického Výboru na ochranu novinárov sa minulý rok stalo obeťami nájomných vrážd 13 ruských novinárov. Rusko je podľa údajov výboru z posledných 15 rokov treťou najnebezpečnejšou krajinou pre novinárov. V tomto nelichotivom rebríčku jednoznačne vedie Irak pred Alžírskom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:34