StoryEditor

Francúzsko testovalo strely

09.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Francúzska armáda prvýkrát vyskúšala nové strategické zbrane. Medzikontinentálne riadené strely M-51 majú dolet 6-tisíc kilometrov. Slúžia na vyzbrojenie vojenských atómových ponoriek.

Francúzska armáda prvýkrát vyskúšala nové strategické zbrane. Riadené medzikontinentálne strely M-51 majú dolet 6-tisíc kilometrov. Slúžia na vyzbrojenie vojenských atómových ponoriek. Test sa podľa ministerstva obrany uskutočnil bez jadrovej nálože vo vojenskom raketovom stredisku v Biscarosse, asi 70 kilometrov južne od Bordeaux.
Rakety dlhého doletu novej generácie budú vo výbave ponorky s nosičmi jadrových striel strategických námorných síl FOST okolo roku 2010. Strely, ktoré by mohli použiť teraz, majú oproti M-51 výrazne kratší dolet a sú schopné niesť len menšiu jadrovú nálož.
Skúšku Francúzi uskutočnili v súlade s medzinárodnými záväzkami krajiny v otázkach bezpečnosti, prehľadnosti a nešírenia zbraní hromadného ničenia. Test strely bol podľa armády úspešný a podliehal prísnym bezpečnostným opatreniam.
Francúzsko patrí do 7-člennej skupiny svetových jadrových mocností. Atómové zbrane má predovšetkým ako nástroj na zastrašovanie prípadných nepriateľov. Z Paríža sa nedávno ozvali aj hlasy, že v prípade potreby by jadrové zbrane použilo Francúzsko aj proti krajinám, ktoré by proti nemu viedli teroristickú vojnu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:31