StoryEditor

Pri havárii zahynuli najlepší z najlepších

24.01.2008, 16:10
Susedné Poľsko sa spamätáva zo stredajšej leteckej tragédie, ktorá si vyžiadala 20 obetí. Vojenské dopravné lietadlo španielskej výroby EADS - CASA sa zrútilo tesne pred pristátím neďaleko obce Miroslawiec.
Pasažierov tvorilo 20 osôb, ktorí sa vracali z Varšavy z konferencie o leteckej bezpečnosti. Pred katastrofou ešte lietadlo pristálo na letiskách v Powidzi a Krzesinách a vyložilo piatich cestujúcich.

Poľský vojenský expert Grzegorz Holdanowicz sa vyjadril, že ide o prvé letecké nešťastie lietadla tohto typu, ktoré označil za najbezpečnejšie v poľských vzdušných silách. Armáda ich využíva aj v Iraku a Afganistane.

Poľský premiér Donald Tusk, ktorý dnes navštívil miesto havárie uviedol, že obete nešťastia sú „obrovskou stratou pre poľské vojenské letectvo. Zahynuli vojaci, manželia a otcovia, a to je najtragickejší záver katastrofy," povedal Tusk. Medzi obeťami havárie je aj brigádny generál Andrzej Andrzejewski, veliteľ leteckej brigády zo Świdwinu a veliteľ leteckej základne Miroslawiec, plukovník Jerzy Pilat.  

Zahynula časť tých najlepších vojenských leteckých kádrov – a zákonite vyvstáva tiež otázka, či bude mať napríklad kto vyškoliť nových ľudí pre poľské letectvo. Experti sa napriek tomu neobávajú paralizácie leteckých síl. V pozadí katastrofy sa ale začína hovoriť aj o (ne)koordinácii medzi vojenskou a civilnou záchrannou službou. Civili totiž tvrdia, že ich vojaci o tragédii neinformovali. Civilná pohotovosť sa o katastrofe dozvedela náhodou, pričom na miesto vyslala okamžite niekoľko sanitiek a blízke nemocnice boli v pohotovosti. Ako však povedal riaditeľ tlačového a informačného oddelenia ministerstva obrany plukovník Cezary Siemion, armáda nemusí informovať civilnú záchrannú službu o nešťastiach. „Armáda môže požiadať o pomoc, ale nemusí, pokiaľ vie, že situáciu zvládne vlastnými silami,“ dodal Siemion.

Prezident Ivan Gašparovič, ako aj minister obrany František Kašický v priebehu dnešného dňa poslali kondolenčné listy poľskému prezidentovi aj ministrovi národnej obrany. Prezident Lech Kaczynski vyhlásil v Poľsku trojdňový štátny smútok. Gašparovič v telegrame svojmu poľskému partnerovi pripomenul letecké nešťastie slovenských vojakov vracajúcich sa z Kosova, ku ktorému došlo pred dvoma rokmi pri maďarkej obci Hejce. Zahynulo 42 vojakov.

Práve spomínané španielske lietadlá však budú možno čoskoro lietať aj nad našimi hlavami. Spoločnosť EADS - CASA ich totiž ponúkla na predaj slovenskej armáde. Viac informácií vám prinesieme v zajtrajších Hospodárských novinách.


Viac o téme nájdete v piatkových
Hospodárskych novinách.


menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:34