StoryEditor

Barroso uvítal schválenie Lisabonskej zmluvy zo strany Paríža

08.02.2008, 10:40
Autor:
SITASITA
Európska komisia (EK) v piatok uvítala schválenie novej reformnej zmluvy EÚ francúzskym parlamentom. Označila tento krok za "významný signál" podpory rozsiahlych reforiem európskych inštitúcií a rozhodovacích mechanizmov únie.

Francúzsko týmto rozhodnutím ukázalo, že si želá, aby Európa prijala výzvy globalizácie v 21. storočí," uviedol predseda EK José Manuel Barroso vo vyhlásení.

Reformnú zmluvu Európskej únie schválil francúzsky parlament takmer tri roky po tom, čo francúzski voliči v referende odmietli podstatne ambicióznejšiu euroústavu. Zmluvu musí ešte ratifikovať prezident Nicolas Sarkozy, ktorý jej text spolu s ostatnými lídrami EÚ schválil na decembrovom summite v portugalskom Lisabone. Zmluvu, ktorá nadobudne platnosť po ratifikácii všetkými 27 členskými krajinami EÚ, doteraz ratifikovali aj Maďarsko, Rumunsko, Slovinsko a Malta.

Nová zmluva okrem iného zavádza rýchlejšie rozhodovanie prostredníctvom zvýšenia počtu oblastí s väčšinovým hlasovaním a vytvára nové posty prezidenta a ministra zahraničných vecí EÚ.
Francúzsko v júli prevezme od Slovinska rotujúce predsedníctvo EÚ a bude vyzývať ostatné členské štáty EÚ, aby do konca roka ukončili ratifikačný proces tak, aby zmluva mohla nadobudnúť platnosť v roku 2009. Jediným členským štátom EÚ, ktorý jeho ústava v súčasnosti zaväzuje uskutočniť referendum o európskej zmluve, je Írsko.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:31