StoryEditor

Vladimír Putinov vrátil do hry cudzie slovo studená vojna

30.12.2007, 23:00

Ruský prezident Vladimir Putin rozohral tento rok so Západom nebezpečnú partiu pokru, ktorá dostala svet na pokraj novej studenej vojny. Šéf Kremľa sa pustil do Ameriky za to, že chce vybudovať v strednej Európe svoje základne protiraketového dáždnika. Americký prezident George W. Bush od začiatku tvrdí, že tento systém má chrániť pred darebáckymi štátmi, ako je Irán či Severná Kórea. Kremeľ však oponuje, že ak sa niekto poriadne pozrie na glóbus, hneď mu bude jasné, že radarová stanica v Česku a protiraketová základňa v Poľsku sú namierené proti Rusku a jeho bezpečnosti.
Putin vo februári na bezpečnostnej konferencii v Mníchove ostro kritizoval americké plány. "Systém neslúži bezpečnosti, ale len vyvolá nové zbrojné preteky. Prípadné rozmiestnenie striel nemôže zostať bez ruskej odpovede. Kto to potrebuje? Pochybujem, že Európania," povedal vtedy Putin.
V novembri ruskí poslanci schválili Putinov návrh, aby Rusko odstúpilo od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe. Išlo o kľúčový dokument, ktorý v roku 1991 ukončil studenú vojnu medzi Západom a Ruskom. Ruská armáda na základe tohto kroku už nebude musieť nahlasovať Západu, koľko má tankov, diel, bojových vrtuľníkov či lietadiel. Návštevy vojenských expertov z iných krajín budú taktiež minulosťou (ach)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:31