StoryEditor

Cez Stredozemné more sa do EÚ dostalo 67 tisíc migrantov

09.01.2009, 20:14
Autor:
SITASITA

Viac ako 67 tisíc ľudí v roku 2008 hľadalo útočisko v Európskej únii po tom, ako preplávali Stredozemné more, informoval v piatok Úrad vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) pred zasadaním týkajúcim sa skrytej migrácie do južnej Európy.

Ron Redmond, hovorca UNHCR, uviedol, že iba do Talianska a na Maltu sa dostalo okolo 38 tisíc ľudí, väčšinou cez Líbyu. Väčšinu tvorili Somálčania alebo Eritrejčania a viac ako tri štvrtiny z tých, ktorí pricestovali z Afriky alebo Blízkeho východu do Talianska po preplavení mora, požiadali o azyl. "Nakoľko existuje len málo možností dostať sa do EÚ legálne, tisíce ľudí, ktorým hrozí prenasledovanie alebo vážne porušovanie ľudských práv, nemajú inú možnosť, ako uskutočniť nebezpečnú cestu cez more," uviedol pre novinárov Redmond.

Budúci utorok sa majú v Ríme stretnúť ministri vnútra Cypru, Grécka, Talianska a Malty, aby prediskutovali otázku nezákonného príchodu migrantov do krajín po mori. Podľa UNHCR by tento problém mohol byť diskutovanou témou aj na neformálnom stretnutí ministrov spravodlivosti a domácich záležitostí členských štátov EÚ, ktoré sa uskutoční 15. januára v Prahe. Úrad naliehal na členské štáty EÚ, aby zabezpečili, že žiadatelia o azyl budú mať umožnený vstup do ich krajín a že sa o ich žiadostiach bude rozhodovať férovo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 09:40