StoryEditor

Juščenko si vybral iba "Júliu"

16.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA

Po neurčitom geste ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka zostaviť vládu aj s politickým rivalom -- premiérom Viktorom Janukovyčom sa Ukrajina nakoniec predsa len dočkala riešenia. Na novej vládnej koalícií sa dohodli prozápadné ukrajinské politické strany, Blok Julie Tymošenkovej a Naša Ukrajina prezidenta Juščenka. Tieto dve strany, ktoré budú spolu disponovať tesnou väčšinou v novom ukrajinskom parlamente. Už dnes by mali podpísať koaličnú dohodu, v ktorej vylúčili spoluprácu s proruským premiérom Janukovyčom a s komunistami. "Účastníci rokovania deklarovali, že sú pripravení podpísať v utorok koaličnú dohodu. Už dlhšie nemôžeme čakať," uvádza sa vo vyhlásení úradu prezidenta Juščenka.
Tymošenková premiérka
Tesné víťazstvo prozápadne orientovaných strán v predčasných parlamentných voľbách potvrdili iba včera. "Oranžové" strany získali spolu 228 zo 450 poslaneckých kresiel. Tymošenková, o ktorej sa už od začiatku volieb hovorí ako o budúcej premiérke krajiny, sľúbila reformy a zmeny v všetkých oblastiach života Ukrajiny, najmä v sociálnej. Jej Blok obsadí v novom parlamente 156 kresiel. Poslancom Našej Ukrajiny sa ujde 72 mandátov
Najviac miest -- 175 bude mať Strana regiónov proruského premiéra Viktora Janukovyča, ktorú podporilo až viac ako 34 percent voličov. Do snemovne zasadnú aj komunisti a poslanci politicky nevyhraneného zoskupenia expredsedu parlamentu Volodymyra Lytvyna. Dostanú dvadsať kresiel.
Rozchod z minulosťou
"Nemôžeme ďalej čakať, nová koalícia vyvedie krajinu zo začarovaného kruhu krízy a svárov a otvorí cestu do budúcna," povedal šéf štátu Juščenko.
Tymošenková a Juščenko, ktorí sa na konci roku 2004 spojili v "oranžovej revolúcii" proti Janukovyčovi, sa neskôr rozišli v zlom a Juščenko neskôr zosadil "prvú dámu revolúcie" z premiérskeho kresla. Pred predčasnými voľbami sa zmierili a prisľúbili obnoviť "oranžovú" koalíciu.
Premiér Juščenko do poslednej chvíle bojoval, aby sa niekoľko miest v novom kabinete ušlo aj jeho silám z pruského tábora.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. apríl 2024 12:48