StoryEditor

Prekvapenie pripravila Clintonová a McCain

09.01.2008, 23:00

New York, Bratislava -- Tesné víťazstvo Hillary Clintonovej v straníckych voľbách v New Hampshire potvrdilo nevyspytateľnosť primárok. Tridsaťdeväť percent Američanov v tomto štáte chce ako novú prezidentku práve ženu. Odhady pritom favorizovali jej najväčšieho rivala Baracka Obamu, ktorý pred hlasovaním viedol až o 13 percent. Podľa pozorovateľov dali voliči, ale najmä voličky, prednosť staršej a skúsenejšej političke. Jej víťazstvo vrátilo nádejnú prvú ženu ako prezidentku do hry o prezidentské kreslo a zažehnalo neistotu, ktorá po prehre v Iowe visela nad senátorkou.
"Veľká účasť mnohých mladých voličov mala hrať v prospech Obamu. Ukázalo sa, že teraz volili Clintonovú pre ekonomické plány a tiež, že ženy, ktoré volili Obamu v Iowe, teraz volili Clintonovú," povedal HN odborník na prezidentské voľby v USA Norman Ornstein. "Teraz pôjde o mimoriadne veľký boj," dodal Ornstein. Clintonová predbehla Obamu o tri percentá.
Pomohli aj slzy
"Verila som, že mám dobré šance, hoci nikto iný tomu neveril iba ja. Ďakujem ľudom z New Hampshire, že mi dali toto víťazstvo," poďakovala sa po oznámení prvých výsledkov Clintonová.
Na nočnej politickej dráme v New Hampshire sa zúčastnilo takmer pol milióna voličov, čo bolo dvakrát viac ako v roku 2004.
Prieskumy ukázali, že pre newyorskú senátorku hlasovali najmä demokratickí straníci a starší ľudia, naopak, Obama mal väčší úspech u mladých a nezávislých voličov. Viac ako v Iowe však presvedčila ženy, pretože účasť žien v politike má v New Hampshire pomerne hlboké korene. Podľa niektorých pozorovateľov jej pomohlo aj to, že ukázala na verejnosti emócie, keď sa v skupinke ľudí pred voľbami skoro rozplakala. "Veľké percento voličov sa zaregistrovalo tesne pred hlasovaním a volili v jej prospech práve potom, ako ukázala aj emócie," potvrdil Ornstein.
Nový štart
Americkí politológovia dávajú Afroameričanovi Obamovi pre schopnosť presvedčiť, že je nositeľom zmeny, veľké šance aj v ďalších primárkach. "Keby prehrala, jej kampaň by sa dostala do problémov. Je to pre ňu veľký impulz, dostane ďalšie peniaze a môže to zmeniť aj preferencie v jej prospech," dodal Ornstein. Erika Mokrá

01 - Modified: 2003-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Meinl Bank už zaplatila za Banku Slovakia 02 - Modified: 2003-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Banky znižujú úroky na hypoúvery 03 - Modified: 2003-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zavádzanie peoplemetrov 04 - Modified: 2003-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zákon o telekomunikáciách neprijali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:43