StoryEditor

Minirozhovor: Chceme ešte rokovať

04.02.2008, 23:00
Autor:
achach

Kosovo zrejme ešte počká s vyhlásením nezávislosti. Čo urobí Srbsko, keď k tomu dôjde?
Ak príde nezávislosť Kosova, nikdy to neprijmeme, pretože to nie je v súlade s medzinárodným právom. Svet musí pochopiť, že Kosovo nie je len naším "čiastkovým" problémom, ale že je to problém celého sveta a najmä Európy.

Čo teda navrhujete?
Budeme trvať na tom, aby pokračovali rokovania. Nemyslíme si, že tento proces sa už skončil a že jediným riešením je vyhlásenie nezávislosti Kosova. Znova sa preto budeme zaujímať o názory a postoje medzinárodného spoločenstva, najmä Bezpečnostnej rady OSN. Takže pre nás to nie je uzavretá vec. Neexistuje ospravedlnenie pre medzinárodné spoločenstvo a pre kosovských Albáncov za to, že nechcú už s Belehradom o tomto rokovať a nájsť riešenie, ktoré je prijateľné pre obe strany.

Prezident Tadič povedal, že Srbsko sa nevzdá Kosova ani Európy. Nie je to záväzok, ktorý nemôže splniť?
Prezident tým jasne povedal, že jedna vec je, aby Kosovo zostalo súčasťou Srbska a druhá, aby krajina splnila podmienky a stala sa tak kandidátom na vstup do Európskej únie koncom tohto roka alebo začiatkom budúceho. Pre nás sú to dva samostatné procesy. Obidva sú veľmi dôležité pre krajinu. Nehľadáme v nich nejaké prepojenia, napríklad že by jedno bolo podmienkou pre druhé. Pracujeme na týchto veciach oddelene, no obidve majú rovnakú, vysokú prioritu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:53