StoryEditor

Predvolebný New York žije naplno

03.02.2008, 23:00

Pri okienku amerického imigračného úradníka som sa v sobotu po prílete do Spojených štátov zdržala o niečo dlhšie ako normálne. Nie preto, že na rozdiel od ostatných pasažierov leteckej spoločnosti British Airways, s ktorou sme prileteli do New Yorku, som ako jediná necestovala na bezvízový program do USA. Ani preto, že by mi chýbali niektoré z dokumentov potrebných na vstup do krajiny. Imigračná úradníčka, prvá z predstaviteľov americkej administratívy, s ktorou sa cudzinec stretne, sa mi "posťažovala" na zajtrajší volebný superutorok v New Yorku a ďalšej dvadsiatke amerických štátov.

Demokracia s chybičkami
O tom, že americká dlho budovaná demokracia občas zaškrípe, vie každý svoje. Prekvapilo ma však, že nedostatky v otázke slobody vo vlastnej krajine vám úradník vyrozpráva ešte predtým, ako "spečatí" v pase vstup na americké územie. O to viac, keď ide o zamestnankyňu amerického ministerstva domácej bezpečnosti, ktorá vie prvé dojmy s krajinou za veľkou mlákou aj pekne prisoliť.
Normálne zoberie odtlačky prstov, pozrie papiere, udrie pečiatkou -- "ďalší." Aj ja teda predložím vyplnené tlačivá v nádeji, že sa nebude nič pýtať. Po tradičnej otázke, prečo som prišla do USA, sa nazdávam, že mám už tri štvrtiny vstupného pohovoru za sebou. Opak je pravdou. "Teraz vám poviem niečo veľmi dôležité," začína trochu nezvyčajne konverzáciu úradníčka. "Niečo by ste ako novinárka o týchto primárkach mali vedieť. Aj ja som chcela ísť voliť v New Yorku. Ale nejdem. Viete prečo? Nemohla som. Nespĺňam požiadavky. Bolo treba sa veľmi skoro zaregistrovať," začína opisovať zložitú registráciu zhovorčivá úradníčka. "Každý štát ma iné pravidlá na registráciu, ale tie newyorské sú veľmi komplikované. Veľa ľudí kvôli tomu nejde voliť, lebo nemôže," dodáva pani s pečiatkou v ruke.

Nech vyhrá najlepší
Nočný New York viac než zajtrajšími voľbami žije zábavou. Tisícky turistov i Američanov aj po polnoci brázdia ulice "veľkého jablka", reštaurácie praskajú vo švíkoch a do rytmu sobotňajšej newyorskej noci sa zapájajú tradičné klaksóny žltých taxíkov. Začať v tomto meste s konverzáciou nemá problém nikto. Ak už sa nedá inak, otázkou "odkiaľ pochádzaš", sa tu nedá nič pokaziť.
Tak nejako sa začal odvíjať aj rozhovor v taxíku s vodičom z Turecka, ktorý tu žije asi 20 rokov. "Voľby? Bude to veľmi tesné, Američania sa ani neodvážia tipovať, kto vyhrá," tvrdí taxikár Metin. Jemu na víťazovi len málo záleží. "Nech vyhrá ten najlepší. Ide o to, aby sa znovu naštartovala ekonomika, ktorá je teraz zlá. Všetci sa sťažujú, lebo benzín išiel hore. Každý deň tankujem za 50 dolárov, platím viac než tisíc dolárov splátku na auto," rozpráva svoj príbeh Turek, ktorého do USA dostal jeho brat diplomat. A jeho predstava budúceho prezidenta? "Mne to je jedno. Hillary Clintonová pozvala všetkých Turkov na večeru, všeličo nám sľubovala. Načo? Čo chce? Sú to len reči."
Metin hovorí, že číta len turecké noviny, ktoré tu dostať, a v aute počúva stále debaty o kampani. Podľa neho politici klamú, keď vravia, že stiahnu vojakov z Iraku. "Irak a celý región je v záujme zahraničnej politiky USA už veľmi dlho, tak skoro neodídu," tvrdí taxikár. "Američania rozmýšľajú inak ako my. Hovoria, čo bude o 100 rokov. Nie, čo je teraz. Teraz je kríza, ale tá pominie," uzatvára pri hoteli rozprávanie turecký imigrant.
Ani ďalšie minúty na recepcii hotela nedovoľujú si od primárok vydýchnuť. Na obrovskej obrazovke v hale hotela prebieha kalifornská kampaň "kráľovnej New Yorku" -- Hillary Clintonovej. Ľudia však okolo chodia skôr nezaujato. Viac ich lákajú hlučné ulice New Yorku. Recepčný hotela má plné ruky práce aj o polnoci. "Voliť nejdem. Musel by som skoro vstávať, mám veľa práce," vysvetľuje tmavší mladík. "Ale počkajte, keď ste už novinárka, aspoň vám dám lepšiu izbu," vyberá z ponuky v počítači údajne najlepšie, čo má.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:28