StoryEditor

Pohľadnica HN: Po voľbách bude Castro len otec kubánskeho národa

17.01.2008, 23:00

Kubáncov čakajú voľby. Nie je však dôvod sa znepokojovať. Na Kube voľby neznamenajú žiadnu zmenu. V mestách sa preto týmto takzvaným voľbám neprikladá žiadna dôležitosť. Jedno však môže byž naozaj zaujímavé. Bude Fidel Castro znovuzvolený za predsedu Štátnej rady?
Trúfnem si hádať: Castro I. už na post predsedu Štátnej rady znovu zvolený nebude. Nebolo by to totiž veľmi seriózne a režim sa teraz potrebuje vzpružiť trochou legálnosti a napraviť schopnosť vlády riadiť krajinu.
Kubánsky režim si aj 31 rokov po zavedení ústavy ušitej na mieru naďalej hovorí "revolúcia". Niekomu by sa mohlo zdať, že takéto označenie nemá zmysel. Ale nie je to tak. Výraz "revolúcia" vždy vyvoláva predstavu niečoho nového. Keď sa, naopak, povie "vláda", človek myslí hneď na najstaršiu vládu na svete.
Samotná "revolúcia" sa stotožňovala s obrazom Fidela Castra. Dnes je z neho už len chorý starec, ktorý sa objavuje veľmi zriedka a aj to len v televízii. Niektorí ho na základe záberov, na ktorých mal väčšinou na sebe športovú teplákovú bundu značky Adidas, začali volať "veliteľ Adidas". Nie je pochýb o tom, že tohto muža nemôžeme ďalej s "revolúciou" stotožňovať. Ako môžu kubánske vojská prijať za svojho vrchného veliteľa muža, ktorý vymenil svoju uniformu za športové oblečenie, nehľadiac na to, že ide o oblečenie uznávanej zahraničnej značky?
Médiá začali preferovať Raúla Castra. Zdá sa, že o výmene Castra I. za Castra II. je už rozhodnuté.
Čo teda bude s Castrom I.? Zrejme získa čestné pocty, teda že bude napríklad označený za "otca kubánskeho národa" alebo "večného hrdinu revolúcie". Ešte sa však uvidí, či bude svet ochotný prijať Castra II. -- Raúla ako ďalší exemplár absolútneho vládcu na Kube. A predovšetkým, či túto skutočnosť bude ochotný prijať Spojené štáty, ktoré už prostredníctvom Condoleezzy Riceovej prejavili proti tejto možnosti svoj úplný odpor.

José Antonio Fornaris
kubánsky disident a novinár

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:40