StoryEditor

WHO potvrdila medziľudský prenos vtáčej chrípky v Pakistane

28.12.2007, 07:46
Autor:
SITASITA

Experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) potvrdili prvý prípad medziľudského prenosu vtáčej chrípky v Pakistane, vylúčili však riziko rozšírenia nákazy. Laboratórne testy ukázali, že jeden človek sa infikoval smrtiacim vírusom H5N1, hoci nebol v kontakte s nakazenou hydinou. "Keďže išlo o jednotlivca, ktorý nebol priamo vystavený chorému vtáctvu, naznačuje to ohraničený prenos z človeka na človeka," povedal pre agentúru AFP hovorca WHO John Rainford.
Medziľudský prenos ochorenia zaznamenali v posledných mesiacoch v Kambodži, Indonézii a vo Vietname, vždy však išlo o jednotlivcov. Podozrivý prípad v Číne tamojšie úrady nakoniec nepotvrdili. V súvislosti s Pakistanom WHO uviedla, že nenašla "žiadne dôkazy o súvislom alebo masovom prenose medzi ľuďmi."
WHO vyslala tím po tom, ako pakistanské ministerstvo oznámilo smrť muža patriaceho ku skupine šiestich osôb nakazených vírusom H5N1 v Severozápadnej hraničnej provincii pri Afganistane. Brat obete takisto zomrel ešte pred testom na vírus. Obaja pracovali na likvidácii nakazenej hydiny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:06