StoryEditor

Orbán vyhlásil lov na socialistov

09.02.2011, 23:00
Maďarský premiér Viktor Orbán spustil veľký lov na svojich politických nepriateľov, ktorých sľúbil pozatvárať.

Prvými obeťami jeho čistiek sa stali traja vysokopostavení zástupcovia predchádzajúcej socialistickej administratívy. Za mreže sa dostala štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Márta Fekszi Horváthová, exveľvyslanec Maďarska v Moskve Árpád Székely a niekdajší šéf Fondu národného majetku Miklós Tátrai.            

Generálna prokuratúra, ktorú má pod palcom Orbán, obviňuje všetkých troch z predaja budovy obchodného zastupiteľstva v Moskve za netrhovú hodnotu. Maďarsko tak pred troma rokmi mali okradnúť o 26 miliónov eur. Za to im hrozia niekoľkoročné pobyty vo väzení.

Účtovanie s ľavicou
Trojica zatknutých sa mala podieľať na predaji budovy neďaleko Kremľa za 15,6 milióna eur, hoci jej cenu experti odhadli na 38 miliónov eur. Maďari mali stratiť ďalšie milióny kvôli zle načasovanej výmene valút. Socialisti však všetky obvinenia odmietajú. "Ide o hru súčasnej vlády a tieto ťahy budú pokračovať," povedali pre HN zdroje opozičnej strany.

Ich obavy potvrdzujú aj nezávislí experti. "Premiér Orbán vo svojej pondelňajšej správe o stave národa jasne povedal, že účtovanie s bývalou vládou je nevyhnutné. Nie je na tom nič nové, ide o proces, ktorý sa začal hneď po výmene vlády. Toto účtovanie veľmi pripomína to, čo sa deje v Bulharsku. Boj proti korupčným praktikám je pre vládu vynikajúcim spôsobom, ako si veľmi rýchlo upevniť svoju pozíciu a zabrániť politickým rivalom, aby sa zdvihli zo zeme,“ uviedol pre HN Péter Krekó, riaditeľ výskumu popredného budapeštianskeho inštitútu Political Capital.

Orbán vládne justícii
Krekó však zároveň upozorňuje, že v tom netreba vidieť výlučne politickú hru Orbána. Korupčné škandály spojené s akoukoľvek vládou by podľa neho mali byť odhalené políciou a potrestané justíciou. Iná vec však je, že jedna politická strana zbavila súdnictvo podstatnej časti jeho nezávislosti. Generálny prokurátor je totiž Orbánov človek a rovnako vládny Fidesz má výrazný vplyv na rozhodnutia Ústavného súdu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:13