StoryEditor

Protičínskych demonštrantov pozdravil aj dalajláma

09.09.2009, 19:40
Reportáž. Na aktivistov tentokrát nečakali policajné obušky, zvítal sa s nimi aj tibetský vodca.
Takmer štvrť roka po násilnom potlačení protičínskeho zhromaždenia pred Prezidentským palácom v Bratislave zneli včera v deň návštevy dalajlámu na rovnakom mieste opäť heslá na podporu slobodného Tibetu a za dodržiavanie ľudských práv v Číne. Tentokrát sa však protesty zaobišli bez krviprelievania a zatýkania, ktoré sprevádzalo júnovú návštevu čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa. Na približne na 150 aktivistov z mimovládnych organizácií včera nezaútočili priaznivci čínskeho lídra, ani slovenskí policajti, ktorí sledovali situáciu na Hodžovom námestí.

Ďalšia sťažnosť na políciu

K žiadnym konfliktom na rozdiel od júna nedošlo a polícia nemala dôvod na zásah. Napriek tomu medzi účastníkmi zhromaždenia stále rezonovali udalosti z 18. júna, keď naše bezpečnostné zložky zatkli niekoľkých aktivistov. „Na našu sťažnosť reagovali tak, že vlastne celý zásah bol v poriadku. Rozhodneme to nemôžeme nechať tak, podáme ďalšiu sťažnosť," povedal pre HN Ondrej Dostál z Konzervatívneho inštitútu, ktorý bol v júni medzi zatknutými.

Slováci mali záujem

Aktivisti sa tentoraz dočkali iného prijatia - pred neďalekým hotelom Crowne Plaza sa s nimi stretol samotný dalajláma, ktorý sem zamieril priamo z mítingu s ľuďmi v zaplnenej športovej hale na Pasienkoch. Členovia mimovládnych organizácii na tibetského duchovného vodcu čakali s transparentmi s nápismi Free Tibet, Ľudské práva v Číne či Falun Gong a vítali ho skandovaním Slobodný Tibet. Potom už odišiel do svojho apartmánu, aby sa venoval pravidelným modlitbám a meditáciám.

Na návšteva dalajlámu bolo zvedavých oveľa viac Slovákov, než na Chu Ťin-tchaa. Dopoludnia prevzal v Divadle P.O. Hviezdoslava Cenu Jána Langoša. Jeho príhovor si nenechali ujsť mnohé osobnosti nášho spoločenského života. Hoci na tibetského duchovného lídra si nenašiel čas nikto z našich najvyšších ústavných činiteľov, dalajláma sa stretol s lídrami všetkých opozičných strán v parlamente.

01 - Modified: 2003-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový typ platobného terminálu 02 - Modified: 2003-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Doplnenie k Americkí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 00:34