StoryEditor

Maďarský expert: Migrácia je pre Európu žiaducou

24.07.2011, 00:00
Autor:
TASRTASR

Migrácia je pre Európsku úniu absolútne žiaducou záležitosťou, pretože samotná únia sa zakladá na slobode migrácie, tvrdí to expert na medzinárodné právo a migráciu Boldizsár Nagy, ktorý sa osobne zúčastnil prípravy maďarského migračného zákona v roku 1997.

Podľa maďarského spravodajského servera hirszerzo.hu Nagy v tejto súvislosti na nedávnom odbornom diskusnom fóre v Budapešti konštatoval, že západné krajiny hľadajú riešenie problémov na zlom mieste, ak sa domnievajú, že migrácia je zdrojom problémov.

Na margo maďarského polročného predsedníctva v Európskej únii, ktoré sa skončilo 1. júla, povedal, že problematika utečencov bola prakticky vyčerpaná jediným vyjadrením maďarského ministra zahraničných vecí Jánosa Martonyiho. Ten v prejave hodnotiacom maďarské predsedníctvo povedal, že riešenie otázky utečencov je "obrovskou výzvou" pre Európu, pričom "do pozornosti nasledujúcich predsedníctiev odporučil" vypracovanie účinného zákona o migrácii a utečencoch.

Pre utečencov podľa Nagya Maďarsko nie je cieľovou krajinou, tí radšej smerujú do krajín, kde sa hovorí po anglicky. Zdržia ich však zvyčajne v Maďarsku, pretože ním prechádzajú.

"Ak nechcú, aby ich vykázali z krajiny, musia požiadať o štatút utečenca. Oni však nechcú dostať štatút v Maďarsku, pretože potom ich posielajú naspäť do krajiny, v ktorej štatút dostali. Systém teda funguje tak, že trestá prakticky krajiny, ktorá nezabráni utečencom, aby vstúpili do ich krajiny, ktorá je taká hlúpa, že im poskytne víza či povolenie na pobyt," povedal maďarský expert.

Podľa štatistiky Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v roku 2008 požiadalo v Maďarsku 3120 ľudí o štatút utečenca. Štatút priznali iba 160 žiadateľom, 130 osobám priznali doplnkovú ochranu.

Utečencov prichádzajúcich do Maďarska umiestnia najskôr v Békešskej Čabe, kde preveria ich prípad, potom nasleduje takzvaný "otvorený tábor" v Debrecíne, kde pobudnú do doby, kým im vystavia doklady. Až potom nastupuje fáza súdneho rozhodnutia o pridelení štatútu utečenca.

V kladnom prípade poputuje utečenec do Bicske na polročný jazykový kurz, kde má zabezpečené ubytovanie aj stravu. Ak cudzincovi nepriznajú štatút utečenca -- ako sa to stáva vo väčšine prípadov -- potom sa stratí zo systému a zvyčajne cestuje na západ za svojimi príbuznými.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:28