StoryEditor

Slovák, ktorý pomáha ruským oligarchom s biznisom

27.02.2012, 23:00
Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Roky pracoval po celom svete s veľkými hráčmi v oblasti energetiky, automobiliek a maloobchodu. Vďaka svojim skúsenostiam sa nakoniec posadil do kresla klientskeho riaditeľa svetovej poradenskej spoločnosti Neumann Partners v Moskve. Dnes Peter Novotný radí zahraničným koncernom, ako preraziť v biznise na trhoch strednej a východnej Európy.

Špecialitou rodáka z Bratislavy sú ruskí oligarchovia. Vyhliadli si ho napríklad Viktor Vekselberg či Andrej Komarov, ktorí ovládajú veľkú časť ruského obchodu s ropou, hliníkom alebo oceľou. „Pomáhal som obsadzovať ľudí pre jedného z najväčších svetových výrobcov rúr so sídlom na Urale alebo pre lídra v oblasti špeciálnych chemikálií zo skupiny Uralchim. Išlo o vedúce posty od výkonného a technického riaditeľa až po šéfa rozvoja,“ hovorí 41-ročný Novotný.

Ako strategický partner spoluzodpovedal aj pri vstupe jednej z najväčších bánk sveta, španielskej Banco Santander, na ruský trh. „Vyberali sme kompletne top manažérsku úroveň, dohromady dvanásť kľúčových funkcií.“

Expanzia úspechu
Novotný okrem iného zodpovedá za manažment moskovskej pobočky Neumann Partners, v ktorej pôsobí už vyše dvoch rokov. V spoločnosti pritom začínal pred siedmimi rokmi, kde si od začiatku budoval kariéru v oblasti personálneho poradenstva. Vďaka vzdelaniu a skúsenostiam so zahraničným obchodom prešiel v rámci firmy z Bratislavy do Prahy, neskôr cez Viedeň až do Moskvy. Aj pod jeho vedením Neumann Partners dosiahol v roku 2010 takmer stopercentný úspech pri obsadzovaní pozícií vybraných klientov. „Čo sa týka rozvoja nášho biznisu po období celosvetovej hospodárskej krízy, v posledných dvoch rokoch sme zaznamenali nárast o polovicu,“ spresňuje.

Novotný pripomína, že uplatniteľnosť jeho klientov na top pozíciách naďalej rastie. Nebráni sa však ani rozšíreniu svojho pôsobenia. „Takmer dve desaťročia v oblasti poradenstva mi dali množstvo skúseností. Moskva je však náročná vzhľadom na svoje dynamické životné tempo, ktoré stojí veľa síl. Preto chcem svoju kariéru rozvinúť aj inými smermi, napríklad k individuálnym klientom, hľadajúcim skúsenosti na postsovietskych trhoch,“ hovorí o plánoch do budúcnosti.

Jazyk ako výhra
Novotný si pochvaľuje široký záber Neumann Partners v celom východoeurópskom regióne. Klienti pochádzajú z najrôznejších oblastí, najsilnejšou stránkou je podľa jeho slov automobilový priemysel, maloobchod a finančný sektor. Dominantné postavenie tiež vidí v oceliarstve, chémii i ťažkom priemysle.

Zvládať organizáciu spolupráce s medzinárodnými zákazníkmi mu zabezpečuje predovšetkým kvalitná jazyková vybavenosť. Peter hovorí plynule po anglicky, nemecky a už počas vysokej školy sa sústredil i na ruštinu, ktorú teraz zúročuje. „Nevyhnutné je investovať všetku svoju energiu, čas a nasadenie do svojich cieľov a úspech sa čoskoro dostaví. Rovnako dôležitá je trpezlivosť a umenie rozoznať správny moment na zmenu,“ prezrádza svoj recept na úspech. Nina Klusová

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:45