StoryEditor

Fínsko zmiernilo svoj odpor voči vstupu Bulharska a Rumunska do Schengenu

14.11.2011, 16:34
Autor:
TASRTASR

Fínsko zmiernilo svoj odpor k pripojeniu sa Bulharska a Rumunska ku Schengenskej zóne voľného pohybu osôb a chce presadiť kompromisný plán v podobe "dvojfázového prístupu". Informoval o tom dnes fínsky minister pre záležitosti Európskej únie Alexander Stubb.
Holandsko je však naďalej proti. Vstup oboch krajín do Schengenu si vyžaduje súhlas všetkých členských krajín EÚ.
Podľa Stubbovho vyjadrenia pre médiá by sa vzdušné a námorné hranice s oboma krajinami mohli otvoriť v marci a o otvorení pozemných hraníc by sa rokovalo v júli.
"Pokúšame sa zabezpečiť, že schengenský systém bude nepriepustný a že budú splnené záväzky týkajúce sa medzinárodného zločinu, právneho štátu a boja proti korupcii," uviedol Stubb.
Bulharsko a Rumunsko od svojho vstupu do EÚ v roku 2007 nepresvedčili všetky členské krajiny o účinnosti svojich protikorupčných opatrení, predovšetkým v oblasti organizovaného zločinu.
Hoci ostatné krajiny EÚ v septembri súhlasili, že Bulharsko a Rumunsko splnili požiadavky na vstup do Schengenu, plánovaný pôvodne na tento rok, Holandsko argumentuje, že tieto dve balkánske krajiny neurobili dosť pre boj s korupciou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:40