StoryEditor

Slovenka, ktorá mení českú legislatívu

05.06.2012, 00:00
Presadila zľavu na cestovnom pre študentov z cudziny. Teraz chce skrátiť prax právnikov.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí si získali mimoriadne uznanie. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Hoci len minulý týždeň ukončila štúdium práva na Masarykovej univerzite v Brne, na svojom konte má niekoľko pozoruhodných úspechov. Uznanie u českých právnych expertov si získala najmä vďaka medializovanej zmene českej legislatívy, keď presadila zľavu na cestovnom pre zahraničných študentov.

Dnes má 24-ročná rodáčka z Brestovian pri Trnave Monika Mareková rovnako smelé plány. Chce dosiahnuť skrátenie povinnej praxe pre mladých advokátov, ktorá podľa nej znižuje konkurencieschopnosť začínajúcich právnikov.

„Rozmýšľam predovšetkým nad zmyslom trojročnej koncipientskej praxe, ktorá je vo väčšine štátov oveľa kratšia. Napríklad v Spojených štátoch nie je žiadna,“ hovorí Monika.

V Česku sa podľa nej dokonca momentálne uvažuje o predĺžení praxe na päť rokov, čo by bolo pre začínajúcich právnikov úplne neúnosné. Prínosom pre konkurencieschopnosť by bolo, naopak, jej skrátenie na jeden alebo dva roky.

Politická kariéra
Marekovej ambície však siahajú omnoho ďalej. Ešte počas ročného pobytu na kanadskej Laurentian University sa zapájala do činnosti akademického klubu zameraného na ochranu ľudských práv. Špecializuje sa tiež na medzinárodné právo, ktoré si už vyskúšala aj v praxi. V roku 2011 totiž ako mládežnícka delegátka vystúpila bok po boku s diplomatmi z celého sveta na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. „Skúsenosti som vo veľkej miere získala v zahraničí. Veľmi si cením možnosť zastupovať Slovensko na zhromaždení OSN alebo polročnú stáž na Medzinárodnom trestnom tribunáli pre bývalú Juhosláviu v Haagu,“ hovorí Mareková.

Jedným z najväčších pracovných zážitkov bolo práve osobné stretnutie s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-Munom. „Mládežnícky delegát pre OSN je program, ktorého cieľom je zapojiť mladých ľudí do priameho rozhodovania na pôde Spojených národov. Oblasti medzinárodného práva a vzťahov sú prepojené, v budúcnosti preto nevylučujem ani pôsobenie v politike,“ vysvetľuje.

Koniec diskriminácie
V súčasnosti sa Monika pripravuje na právnickú prax v advokácii alebo súdnictve, ktorú plánuje vykonávať na Slovensku alebo v Česku. A práve cez zmenu českej legislatívy sa nedávno mladá Slovenka dostala do pozornosti médií, keď vyriešila právnu prekážku uplatňovania zliav na cestovnom pre cudzincov študujúcich v Česku. Sama sa s týmto problémom počas svojho štúdia stretávala, preto sa ho rozhodla vyriešiť.

Trvalo jej to dva roky, počas ktorých zažila odmietanie Českých dráh, ministerstva financií, Najvyššieho správneho súdu a Ústavného súdu. Nakoniec sa dostala až k českému ombudsmanovi, ktorý jej pomohol presvedčiť úrady, aby konali. „Študovala som rok na švajčiarskej univerzite vo Fribourgu, kde som sa zaoberala aj európskym právom. Prípad som konzultovala s miestnymi vyučujúcimi, ktorí mi potvrdili diskrimináciu a povzbudili ma v mojej snahe na jej odstránenie,“ hovorí.

Vďaka húževnatosti bola jej ambícia meniť a patriť k najlepším ohodnotená už počas štúdia v Brne. Marekovej magisterskú prácu ocenila Liga ľudských práv ako najlepšiu ľudskoprávnu diplomovú prácu roka v Česku, za čo spolu s ďalšími aktivitami dostala Cenu rektora Masarykovej univerzity.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 15:18