StoryEditor

Slovenka, čo stráži Zem pred asteroidmi

05.03.2012, 23:00

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Hviezdnu oblohu pozoruje v jednom z najlepších observatórií sveta na Havajských ostrovoch. Pomocou špičkových prístrojov skúma asteroidy, ktoré sa jedného dňa môžu stať hrozbou pre ľudstvo. "Podarilo sa mi napríklad dokázať, že ak sa asteroid rozpadne v blízkosti Zeme, rozptyl jeho úlomkov je extrémne rýchly. Dokonca oveľa rýchlejší než to, čo bežne pozorujeme pri iných asteroidoch v hlavnom páse medzi Marsom a Jupiterom," vysvetľuje jeden zo svojich úspechov Eva Schunová, výskumná analytička na Astronomickom inštitúte Havajskej univerzity.

Expertka na asteroidy
Mladá Slovenka skúma asteroidy pohybujúce sa blízko Zeme. Zaoberá sa predovšetkým ich vývojom, stabilitou dráh a rozpadmi. "Študujem dynamiku asteroidov. Je to dôležité pre pochopenie rozloženia telies v okolí našej planéty, ktoré by nás mohli ohroziť. Pomôže nám to však porozumieť aj tomu, ako sa vyvíjala celá Slnečná sústava či planetárne sústavy okolo iných hviezd."

Rušivé pôsobenie Zeme je podľa nej také silné, že dokáže "vystreliť" niektoré úlomky v priebehu desaťtisícov rokov až za dráhu Neptúna. "Dalo by sa teda povedať, že naša planéta má určitú samočistiacu schopnosť. Je to aj trochu nešťastné, keďže niektoré úlomky zasa časom dopadnú na iné planéty."

Schunová nahliadla tak hlboko do kútov vesmíru, ako si bežný človek môže len predstavovať. "Pozorovala som s najväčším teleskopom na svete KECK I, ktorý má priemer zrkadla desať metrov. Stojí na vrchole vyhasnutej sopky Mauna Kea na hlavnom ostrove Havaj. Pozorovací čas je nesmierne drahý, iba málo ľudí preto dostane takú šancu. Samozrejme, samotné pozorovanie je kvôli tomu veľmi náročné a musí byť rozplánované doslova na sekundy," pripomína 30-ročná rodáčka z Piešťan.

Ďalekohľadom sa dajú zaznamenať spektrá galaxií takmer na okraji pozorovateľného vesmíru. Toto svetlo k nám letelo asi 12 miliárd rokov. Inými slovami, astronómovia vidia to, čo sa stalo 1,6 miliardy rokov po veľkom tresku.

Unikátne teleskopy
Na Havaji je Eva spokojná. Pôsobí tu už dva roky a chce zostať aj naďalej. Na exotickom súostroví pracuje na projekte PanSTARRS. Ide o vyhľadávací systém pre asteroidy a iné neobvyklé javy na oblohe, napríklad supernovy. "V rámci projektu sa buduje súbor štyroch teleskopov na vrchole sopky Haleakala na ostrove Maui. Spolu s americkým letectvom sa na ňom podieľa medzinárodné vedecké konzorcium z desiatich krajín, ktoré ho aj financuje," tvrdí Schunová.

Zatiaľ je postavený jeden teleskop schopný preskenovať oblohu každé tri dni, čo je absolútny svetový unikát. Rovnako pozoruhodná je aj CCD kamera, ktorú Evin tím počas projektu používa. "Čip tejto kamery je najväčší na svete, má presne 1,4 miliardy pixelov. Spolu s vyhľadávacím softvérom MOPS sme tak schopní zaznamenať bezkonkurenčné množstvo pohybujúcich sa objektov."

Špičkový tím
Slovenka na Havaji spolupracuje s najznámejšími vedcami v tomto odbore. "Mojim kolegom z inštitútu je napríklad John Tonry, ktorý spolupracoval na pozorovaní vzdialených supernov z observatórií na havajskom Mauna Kea. Vďaka tomu sa podarilo dokázať, že rozpínanie vesmíru sa zrýchľuje, za čo bola vlani udelená Nobelova cena za fyziku," hovorí Eva.

V ďalekom raji však nezabúda ani na svoju domovinu. "Som šťastná, že aj naši astronómovia na Slovensku spolupracujú s projektom PanSTARRS a ďalej sledujú niektoré telesá objavené tu na Havaji, a to aj napriek limitovaným rozpočtom."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 20:41