StoryEditor

Američania rozhodli. Tajné služby obmedzia

08.05.2014, 08:22
Autor:
tasr, stltasr, stl

Americký kongresový výbor v noci nadnes jednohlasne schválil návrh zákona o reforme Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) a jej rozsiahleho zberu spravodajských údajov, informovala agentúra DPA.

Výbor pre súdnictvo Snemovne reprezentantov hlasoval pomerom hlasov 32:0 za reformu, ktorá zahŕňa ukončenie objemného zberu dát, uviedol výbor v tlačovom vyhlásení.

Keďže návrh zákona podporili aj menšinoví demokrati, zdá sa, že by mohol prejsť Snemovňou reprezentantov, hoci jej výbor pre spravodajské služby sa bude dnes zaoberať konkurenčným návrhom.

Na to, aby sa odsúhlasený návrh stal zákonom, ho musí ešte schváliť Senát a podpísať prezident Barack Obama.

Návrh výboru pre súdnictvo zakazuje NSA objemný zber metadát o telefonátoch Američanov. Odhalenie tohto programu NSA vyvolalo vlani medzinárodné pobúrenie. Program vyzradil spolupracovník NSA Edward Snowden, ktorý ušiel do Ruska. V USA bol obvinený zo špionáže.

Kľúčovým bodom debaty či má prednosť súkromie alebo bezpečnosť bol súd FISC vytvorený na základe zákona o sledovaní zahraničných tajných služieb, ktorý povolil sledovacie programy.

Za terajších pravidiel, FISC schválil objemný zber a ukladanie dát a dal NSA voľnú ruku na ich prehľadávanie. Navrhovaná reforma zakotvuje, že NSA by musel žiadať o prístup k nim individuálne, prípad od prípadu, a potom si zrejme vypýtať informácie od súkromných telefónnych spoločností.

Navyše, NSA teraz môže prehľadávať telefónne údaje podozrivého z ohrozovania americkej bezpečnosti, jeho kontaktov aj kontaktov týchto kontaktov. Navrhovaná zmena to obmedzuje na podozrivého a jeho kontakty.

Reforma tiež umožní telefónnym spoločnostiam zverejniť žiadosti o informácie, ktoré dostali od vlády. Doteraz to vyzradiť nesmeli.

Navyše návrh zákona navrhuje zriadiť právny panel, ktorý bude garantovať že tajný súd FISC rešpektuje ústavou garantované súkromie.

Americký zväz pre občianske slobody (ACLU) privítal schválenie návrhu reformy ako "historickú zmenu v prístupe vlády k protiteroristickej politike". Aj keď sú podľa ACLU potrebné ďalšie reformy a stanovenie hraníc pre NSA, schválený návrh "pomôže udržať Američanov v bezpečí a bude tiež poskytovať väčšie súkromie a transparentnosť v našich programoch odpočúvania".

01 - Modified: 2006-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vojnoví veteráni spomínali, prezident chýbal
01 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 02 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 03 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch 04 - Modified: 2023-03-13 11:35:50 - Feat.: - Title: Vyriešte to rýchlo, hrozí problém, volajú veritelia skrachovanej americkej banky SVE 05 - Modified: 2023-03-13 07:53:41 - Feat.: - Title: Po SVB skrachovala ďalšia banka. Americké úrady uzavreli newyorskú Signature Bank
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:02