StoryEditor

Vikingskí bojovníci chcú ochrániť Fínsko pred migrantmi. Úradom sa to nepáči

16.01.2016, 10:17

Nosia čierne bundy so symbolom stredovekých vikingských bojovníkov a fínskou vlajkou na chrbte. A zatiaľ čo sa fínske úrady nedokážu rozhodnúť, ako reagovať na hnutie patriotov (ako sa sami nazývajú), ktorí patrolujú v uliciach s tým, že chcú krajinu ochrániť pred imigrantmi, rady takzvaných Odinových vojakov výrazne rastú.

Hnutie pomenované po hlavnom bohovi severského panteónu založila skupinka mladíkov vlani v meste Kemi na severe krajiny, píše iDnes.cz.

Neďaleko odtiaľ je hraničná obec Tomio, ktorá sa pre imigrantov stala vstupnou bránou smerom zo Švédska. Od tej doby sa vysídlenci rozšírili do mnohých ďalších miest.

Členovia "patrol" tvrdia, že slúžia národu svojimi očami a ušami na miestach, kde chýba polícia, zavalená teraz nadbytkom práce. Podľa Odinových vojakov "islamskí votrelci" môžu za zvýšenú kriminalitu v krajine. Na bundách nosia napríklad odznaky s nápisom "Migranti nie sú vítaní!". Nechýbajú ani výzvy na ochranu "bieleho Fínska".

Zatiaľ čo väčšina Fínov podľa prieskumov s existenciou skupiny nesúhlasí, to, že výrazne rastie počet jej členov, naznačuje, že prieskumy nemusia celkom zobrazovať realitu.

Odinovi vojaci tvrdia, že dnes majú svoje bunky už v dvadsiatich troch fínskych mestách, polícia pripúšťa ich činnosť v piatich. Internetovú stránku hnutia si doteraz obľúbilo vyše sedem a pol tisíc Fínov.

Vojaci v uliciach môžu hlásiť, myslí si polícia
Fínsko má pritom na škandinávske pomery len veľmi malú tradíciu prijímania utečencov. Migračná vlna však dorazila aj tam a práve v čase, keď sa krajina už vyše tri roky trápi v hlbokej ekonomickej kríze, kvôli ktorej prudko klesli štátne výdavky vrátane rôznych podpôr, typických pre škandinávsky sociálny model. Za minulý rok dorazilo do krajiny približne 32 tisíc žiadateľov o azyl, rok predtým iba 3 600.

Fínska vláda, v ktorej sú aj zástupcovia protiimigrantskej Strany Fínov (predtým Praví Fíni), dala najavo, že pre samozvané hliadky v krajine nie je miesto. "Za poriadok je zodpovedná polícia," povedal premiér Juha Sipilä, keď reagoval na otázku týkajúcu sa obáv z Odinových vojakov.

Polícia tak kategorická nie je. Podľa nej organizované hliadkovanie nie je trestným činom. "Ak budú tieto hliadky iba nahlasovať prípadné incidenty, majú právo to robiť," vyhlásil Eero Vänskä, policajný šéfinšpektor v Kemi, "rodisku" Odinových vojakov. Muži v čiernych bundách tak ďalej aj v terajších tridsaťstupňových mrazoch hliadkujú v uliciach mesta.

01 - Modified: 2008-01-09 09:23:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúšania bojujú proti dopingu unikátnou databázou
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:02