StoryEditor

Lubitz nebol obeťou depresií, ale masový vrah, myslí si psychologička

11.04.2015, 00:00
Motív, či klbko motívov sa snažia objasniť vyšetrovatelia a budeme si musieť ešte chvíľku počkať, kým budú preverené všetky dôležité fakty.

Bol kopilot Andreas Lubitz len chorým zúfalcom zmietajúcim sa v depresiách, alebo svoj čin premyslel a plánoval? Pochoval v Alpách seba a ďalších 150 cestujúcich  pre vlastnú posmrtnú slávu? "Predovšetkým to bol masový vrah," zhrnula policajná psychologička Ľudmila Čírtková.



O Andreasovi Lubitzovi máme zatiaľ informácie skôr útržkovité a sporadické, myslí si Čírtková. Najviac sa hovorí o jeho duševnej labilite, respektíve depresii, z ktorej sa mal údajne liečiť. Inak je predstavovaný ako športovec, ktorý behá a udržiava kontakty s rodinou a priateľkou. S tou sa mal však nedávno rozísť. Na druhej strane si údajne mal tesne pred zrútením lietadla zaobstarať dve vozidlá.

"Musíme ešte počkať na ucelenejší obraz o jeho živote, aby sme mohli odpovedať na otázku, čo bol zač, teda odborne popísať jeho psychologický profil," myslí si policajná psychologička.


Na snímke forenzná psychologička Ľudmila Čírtková

Predsa len: myslíte si, že za to, čo urobil, môžu najmä jeho depresie?

"Vysvetľovať jeho čin ako dôsledok depresií, je veľmi pritiahnuté za vlasy. Lubitz vylákal kapitána, aby si odskočil na toaletu, uzamkol sa v pilotnej kabíne, pričom bezpečnostný systém dverí študoval už skôr na svojom počítači. Na upozornenie riadiacej veže nereagoval, hoci je na zázname počuť jeho pravidelný dych. To všetko nasvedčuje tomu, že úmyselne a pri plnom vedomí uskutočnil niečo, o čom už skôr premýšľal."

Náhly skrat mysle je teda podľa vás nepravdepodobný?

"Ešte chvíľku pred nárazom lietadla do skál cielene manipuloval s prístrojmi, aby zvýšil rýchlosť lietadla. Je vylúčené, aby si neuvedomil, že lietadlo je plné cestujúcich a že sa ich chystá zavraždiť. Pilotoval lietadlo s úmyslom zabiť cestujúcich. Použil prostriedok, ktorý mal na dosah. Z tohto uhla pohľadu je predovšetkým masovým vrahom."

Aký mohol mať podľa vás motív?

"Motív, či klbko motívov sa snažia objasniť vyšetrovatelia a budeme si musieť ešte chvíľku počkať, kým budú preverené všetky dôležité fakty."

V médiách sa objavila aj konštrukcia o rozšírenej samovražde.

"To považujem za úplne chybné používanie pojmov. Človek v ťažkej depresii môže skutočne spáchať rozšírenú samovraždu, ale potom so sebou na onen svet berie ľudí, ktorých mal rád a chce ich ušetriť ponižovania či utrpenia na tomto svete. Z toho vyplýva, že rozšírená samovražda sa týka blízkych osôb. Cudzí ľudia sú mu v takých chvíľach fuk, kvôli nim by človek v ťažkej depresii žiadnu systematickú aktivitu nevyvíjal. Opäť sa vraciam k myšlienke, že podľa doterajších informácií z verejne dostupných zdrojov v takomto prípade neide o rozšírenú samovraždu. Čin má skôr črty masovej vraždy s následnou samovraždou."

Išlo Lubitzovi o vlastnú posmrtnú slávu?

"O motíve môžeme zatiaľ len špekulovať. Je však isté, že inteligentný mladý muž si musel uvedomovať aj to, čo bude potom, teda čo sa bude diať po jeho čine. Mediálna pozornosť, skloňovanie jeho mena vo všetkých pádoch, preverovanie leteckých predpisov, otázky na leteckú spoločnosť atď. Zdá sa, že existujú masoví vrahovia, ktorých k činu ženie práve táto predstava. Odborne sa to nazýva "posmrtná sláva". Monštruóznou agresiou si páchateľ lieči vlastné negatívne a ak chcete aj depresívne pocity. Nemožno vylúčiť, že aj v tomto prípade mohol práve tento motív negatívnej slávy hrať väčšiu, či menšiu úlohu."

Majú masoví vrahovia, ktorí na mieste činu spáchajú samovraždu, niečo spoločné?

"Áno, hovorí sa o triáde: strata tváre či sociálny prepad, pomsta a negatívna sláva."

Myslíte, že dôvody jeho činu ešte vyjdú najavo?

"Sú prípady, ktoré sa vyšetria kriminalisticky, ale diagnosticky sa nevyšetria. A tiež platí, že hľadať za každým extrémnym zločinom diagnózu či duševnú chorobu je slepá ulička. Keď život nemá pre človeka žiaden zmysel, zločin sa môže stať a nemusíme nájsť hlbšie vysvetlenie."

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-05-07 13:24:00 - Feat.: 0 - Title: ŽSR potrebujú 67 mld. na obnovu infraštrukúry do roku 2011
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:16