StoryEditor

USA žiada NATO o pomoc v boji proti Islamskému štátu. Aliancia chce nasadiť novú zbraň

31.01.2016, 19:20
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Severoatlantická aliancia zvažuje do boja proti takzvanému Islamskému štátu nasadí špeciálne prieskumné lietadlá včasnej výstrahy AWACS.

O podporu požiadali Spojené štáty, ktoré vedú údery proti islamistom v Sýrii a v Iraku. Spojenci by mali o poskytnutie lietadiel s charakteristickou kruhovou anténou na chrbte rokovať počas schôdzky ministrov obrany začiatkom februára.

"Môžem potvrdiť, že sme dostali žiadosť USA o pomoc koaličného úsilia a to v rovine vyslania lietadiel AWACS," uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Ako dodal, spojenecké lietadlá včasnej výstrahy AWACS už sú nasadené v Turecku. Tam ich "dvadsaťosmička" vyslala vlani na jeseň. Majú pomôcť zabrániť podobným incidentom, akým bolo na konci novembra zostrelenie ruského stíhacieho bombardéru Su-24 na turecko-sýrskych hraniciach.

Možné vyslanie lietadiel AWACS zaujíma predovšetkým Nemecko, ktorého letci tvoria takmer 30 percent špecialistov na palubách aliančnej flotily týchto strojov s domovskou základňou v Geilenkirchene. Nasadenie nemeckých vojakov v bojovej zóne by totiž vyžadovalo schválenie spolkového parlamentu.

Nie je zatiaľ jasné, či by stroje krúžili nad Irakom aj Sýriou. Z Berlína navyše zaznievajú názory, že účasť NATO ako celku by mohla podkopať doterajšiu "rovnováhu" koalície tvorenej Západom aj arabskými štátmi, keď by takáto účasť mohla byť vnímaná ako posun smerom viac k Západu.

"Samozrejme sme s Nemeckom v úzkom kontakte," skonštatoval Stoltenberg. Pripomenul, že prakticky všetky členské štáty NATO vrátane Nemecka sú nejakým spôsobom súčasťou širokej koalície proti takzvanému Islamskému štátu.

"Takže sa bavíme o tom, akú NATO ako celok môže koalícii poskytnúť pomoc," povedal. Okrem lietadiel AWACS podľa neho Aliancia veľmi skoro začne s výcvikom dôstojníkov irackej armády. "Je zatiaľ predčasné hovoriť o konkrétnych číslach, ale výcvik začne čoskoro," uviedol Stoltenberg. Výcvik by podľa neho mal prebiehať v Jordánsku, ktoré samo o sebe rovnako ako Tunisko získava podporu Aliancie pri výcviku vlastných bezpečnostných síl a dodávkach vybavenia.

"Prevencia je z dlhodobého hľadiska lepšia ako intervencia. NATO musí do budúcnosti zostať pripravené na nasadenie veľkého počtu svojich bojových síl, ale zároveň sa viac zameriavame na to, ako môžeme pomôcť budovať miestne kapacity," povedal Stoltenberg.

Zdroj: inc natoaktual.cz


 

01 - Modified: 2008-01-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Peugeot je na útlm pripravený
01 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:18