StoryEditor

Je to ako príchod Hitlera, kritizujú niektorí Česi kontroverzný americký konvoj

29.03.2015, 15:27
Americká armáda vstúpila v nedeľu ráno do Českej republiky. Transportéri vítali nadšenci, ale aj odporcovia.

“V auguste 1968 som sa ráno zobudila, a pred domom na ulici stáli tanky. Teraz sú tu američania. Majú však iné úmysly, ako vtedy Rusi. Bolo to pre mňa príjemnejšie, prísť sem a zamávať im, ako sa vtedy pred Rusmi báť o život,” tvrdí dojatá dôchodkyňa Jarmila. Amerických vojakov nečakala sama. Na diaľničnom nadjazde pri moravskom meste Bohumín konvoj americkej armády očakávali stovky ľudí.

Mladé rodiny s deťmi, starší, a aj dôchodcovia neváhali, a napriek studenému vetru čakali na konvoj, ktorý meškal z Poľska štyridsať minút. Keď konvoj približne tridsiatich vozidiel prechádzal okolo, ľudia mu nadšene kývali, na čo americkí vojaci s úsmevom odpovedali. “Bolo ich málo, čakal som viacej techniky,” konštatuje sklamane Pavel Hulka, ktorý sa na konvoj prišiel pozrieť aj s deťmi, ktoré mali v rukách americké vlajky.



Nadšenie aj nevôľa
Medzi zvedavcami sa však našli aj odporcovia. “Som z konvoja nervózny. Podľa mňa je to provokácia. Cudzie armády by sa tu takto promenádovať nemali,” sťažuje sa Jaromír Labi. Konvoj už pred vstupom do Česka vyvolal búrlivé diskusie, a ozývali sa aj hlasy proti prechodu americkej armády. „Nechceme tu armádu, ktorá kamkoľvek na svete vstúpi, pôsobuje len zlo. Pripomína mi to príchod Hitlerovho Wehrmachtu, tí tiež prišli v marci,“ uviedla pre HN Eva Novotná z českej organizácie Ne základnám, ktorá sa okrem iných proti prechodu amerických vojsk angažuje.

Proti prechodu protestovalo v priebehu soboty na Václavskom námestí v Prahe niekoľko desiatok ľudí. Prahu zaplavili improvizované značky s nápisom Tanks? No thanks (Tanky? Nie, ďakujeme).

Stojíme za vami
Pred pár týždňami vyložila americká armáda v prístave v lotyšskej Rige niekoľko stoviek kusov vojenskej techniky. Tie sa v Pobaltí zúčastnili cvičení v rámci operácie Atlantic Resolve. Spojené štáty sa rozhodli, že časť techniky presunú naspäť do Nemecka pozemnými komunikáciami. Prechodom cez Pobaltie, Poľsko a Českú republiku chcú američania strednej Európe pripomenúť, že stoja za ňou. „Cením si to, že Američania sa na nás spoliehajú, a považujú nás za spojencov. Najmä teraz v čase krízy na Ukrajine,“ hovorí Hulka, a prechádzajúci konvoj fotografuje.

Americké transportéry sa za necelý týždeň dostali z Pobaltia až do Poľska, kde boli ľudia prítomnosťou Američanov nadšení. Cez Česko sa v priebehu dneška a zajtrajška dostanú naspäť až na svoju základňu v nemeckom Vilsecku.

Pod kontrolou polície a armády
Pražský hrad vyzval občanov, aby prechodu techniky nijakým spôsobom nebránili. O bezpečnosť počas transportu sa stará česká armáda v spolupráci s políciou. „Kolóny budú doprevádzané Vojenskou políciou. V prípade nepríjemností sú na celej trase vytipované záložné trasy,“ uviedol pre HN Jan Šulc, podplukovník t generálneho štábu Armády Českej republiky.

Ten potvrdzuje, že prechod bol pre čechov diskutabilnou záležitosťou. Väčšinou sa však stretli s pozitívnymi ohlasmi. „Ozvali sa nám dokonca historické kluby bojovej techniky, ktoré sa ku konvoju chceli pripojiť. Konvoj z Náchodu dokonca doprevádza motorkársky klub,“ tvrdí Šulc.

Čo sa v konvoji nachádza
Obrnené vozidlo Stryker
Multifinkčný transportér s vysokou odolnosťou
Výzbroj: guľomety alebo granátomety, v závislosti od verzie
Hmotnosť: 16,5 ton
Max. rýchlosť: 94 km/h

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:03