StoryEditor

Rok 2016 bude kritický. Európa naplno pocíti následky konfliktov, tvrdia prognostici

09.01.2016, 23:01

Svet čaká kritický rok bezprecedentnej nestability, počas ktorého Európa naplno pocíti následky konfliktov na Blízkom východe. Vyplýva to z výročnej správy o najväčších rizikách roku 2016 vypracovanej konzultačnou firmou na odhad politických a bezpečnostných rizík Eurasia Group. Svet na tom podľa nej bude najhoršie od roku 2000.

A hlavné problémy budú spojené s Európou a Západom. Najväčším rizikom roka bude oslabenie transatlantickej aliancie. Kvôli kombinácii rozdelenej Európy a ochabujúcej Ameriky bude Západ slabší než kedykoľvek od konca 2. svetovej vojny. Stĺp svetovej stability, ktorý držal 75 rokov, bol podľa správy nebezpečne rozobraný zvnútra.

A to vo chvíli, keď sú geopolitické vyhliadky pochmúrnejšie viac než kedykoľvek predtým za posledných pätnásť rokov, kedy bola správa vydávaná. Eurasia Group ďalej uvádza, že Európa, už beztak rozdelená spormi na tému, či sa má viac uzavrieť do seba, či naopak otvoriť, bude najviac cítiť žiar požiaru na Blízkom východe.

K tomu sa pridá "pankimunizacácia" americkej zahraničnej politiky. V narážke na generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna to znamená, že ju tvoria kopy prázdnych ašpirácií a veľmi málo zmysluplnej politiky, ktorá by tieto ašpirácie podporila.

Ale rizík je viac, tu sú tie hlavné, ktoré sme zo správy vybrali.

1. Vyhnívajúca aliancia

Puto medzi Európou a USA je teraz najslabšie a najmenej dôležité za celú dobu svojho trvania. Ukrajinská kríza a konflikt v Sýrii tento rok ďalej odhaľujú rozdielne záujmy USA a Európy. Ako sa budú rozchádzať cesty Ameriky a Európy, svet príde o hasičov a konflikty - najmä na Blízkom východe - budú ponechané samy sebe napospas.

2. Štiepenie Európy

Rozdelenie Európy dosiahne kritického bodu, pričom zásadným kameňom sporu bude konflikt medzi otvorenou Európou a uzavretou Európou. Kombinácia kríz, ktoré budú aj naďalej predstavovať migranti, terorizmus, politický tlak ulice a nerovnosť medzi jednotlivými časťami Európskej únie, bude bezprecedentne ohrozovať princípy, na ktorých stojí nová Európa. Pod osobitným tlakom sa ocitnú otvorené hranice. Európa bude držať pohromade ekonomicky, ale v širšom slova zmysle, teda ak ide o politiku a súdržnosť, už to platiť nebude.

3. Čínsky brontosaurus

Nikdy v minulosti nemali krajiny porovnateľné s čínskym skromným stupňom ekonomického a politického rozvoja tak mocný globálny vplyv. V roku 2016 sa ukáže, že Čína je súčasne najdôležitejší aj najnevypočítateľnejší činiteľ súčasného sveta. Tým bude stále viac vyvádzať z rovnováhy ostatných svetových hráčov, ktorí na to nie sú pripravení, nerozumejú Číne alebo nesúhlasia s čínskymi prioritami. Výsledkom bude, že si nebudú vedieť rady s tým, ako reagovať.

4. Teror ako stálica

Islamský štát zostane najmocnejšou teroristickou organizáciou na svete. Najzraniteľnejšími štátmi budú Francúzsko, Rusko, Turecko, USA, z arabských krajín to budú Saudská Arábia, Irak, Libanon, Jordánsko, Egypt. Ohrozené sú aj európske krajiny s moslimskou komunitou.

5. Nervózni Saudi

Možnosť otvoreného konfliktu vnútri vládnucej rodiny Saudskej Arábie je reálna. Navyše sa krajina bude tento rok cítiť na Blízkom východe stále ohrozenejšie, čo povedie k stále agresívnejšiemu konaniu.

6. Prichádzajú technológovia

Do sféry svetovej politiky vstupujú s nevídanou sebaistotou nesmierne vplyvní neštátni činitelia zo sveta technológií. Majú politické ambície, je ich veľa a líšia sa od seba, pretože medzi nich patria ako boháči a géniovia zo Silicon Valley, tak hackerské skupiny či bohatí filantropi, ktorí zbohatli na moderných technológiách. Ich politický vzostup sa budú snažiť obmedziť vlády aj rôzne mimovládne organizácie, čo ďalej destabilizuje politiku aj trhy.

7. Nevypočitateľní vodcovia

Výnimočne vysokú dávku nestability vnesie tento rok do svetovej politiky nezvyčajne početná skupina vodcov známych svojím nevypočítateľným správaním. Hlavnými predstaviteľmi tejto skupiny sú Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan, v menšej, no rozhodne nezanedbateľnej miere tiež ukrajinský prezident Petro Porošenko.

8. Málo volieb

Krajiny novo sa rozvíjajúcich trhov nečaká tento rok veľa volieb, takže obyvatelia nebudú môcť prejaviť svoje názory. Pretože ekonomický rast bude pomalší a životná úroveň bude stagnovať, utrpí tým stabilita týchto krajín. Z historického hľadiska boli trhy stabilnejšie v nevolebných rokoch, tento rok to však platiť nebude. Za posledných desať rokov sa väčšina štátov s rozvíjajúcimi sa trhmi tešila z rýchleho rastu, čo vytvorilo podmienky pre nepríjemné prebudenie. A ľudia nebudú mať možnosť, ako upustiť paru voľbami.

01 - Modified: 2008-01-02 16:54:36 - Feat.: 0 - Title: Fico v priamom prenose posilňoval národné povedomie
01 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú 02 - Modified: 2024-03-21 09:14:18 - Feat.: - Title: Ako nás pred Putinovou kliatbou zachránili nebesá 03 - Modified: 2023-07-21 17:13:02 - Feat.: - Title: Americká ekonomika porastie, priemyselný sektor je silný. Banka Morgan Stanley zvýšila prognózu 04 - Modified: 2023-07-20 11:15:03 - Feat.: - Title: Žiadne klimatické zmeny či štyria jazdci apokalypsy. Odborníci prezradili, čo pravdepodobne zničí ľudstvo 05 - Modified: 2023-05-16 21:12:06 - Feat.: - Title: Potrebu ozdravenia verejných financií potvrdzujú aj aktuálne prognózy Európskej komisie, tvrdí Inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:28