StoryEditor

V USA zaznamenali vzácny prípad nakazenia vírusom zika

03.02.2016, 06:30
Autor:
TASRTASR

Vzácny prípad nakazenia vírusom zika prostredníctvom sexuálneho kontaktu a nie uštipnutím komára zaznamenali v utorok zdravotníci v americkom štáte Texas. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Nemenovaný pacient sa vírusom nakazil v meste Dallas a to pravdepodobne prostredníctvom sexuálneho prenosu, uviedlo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Nakazená osoba však necestovala do žiadnej z krajín so zvýšeným výskytom vírusu, no jej sexuálny partner sa nedávno vrátil z Venezuely. Nijaké ďalšie detaily ohľadne tohto prípadu nie sú zatiaľ známe.

Úrady v Texase doposiaľ zaznamenali až sedem ďalších prípadov nakazenia vírusom zika, všetky ostatné osoby sa ním však nakazili práve v cudzine, spresnila BBC. Ide teda pravdepodobne o prvý prípad, kedy k nákaze došlo priamo na pôde Spojených štátov.

Zástupkyňa riaditeľa CDC Anne Schuchatová zároveň uviedla, že ide tiež o prvý prípad nakazenia "ne-cestovateľa", s ktorým sa inštitúcia stretla. "Domnievame sa, že (vírus) nebol prenesený komárím uštipnutím, ale prostredníctvom sexuálneho kontaktu," dodala.

CDC zároveň vyhlásilo, že najlepší spôsob ako sa vírusu zika vyhnúť je vyvarovať sa komárím uštipnutiam a tiež spermiám niekoho, kto mohol byť vírusu vystavený.

Nejde však o celkom prvý prípad prenosu vírusu prostredníctvom sexuálneho kontaktu, ako to uviedli viaceré médiá. Podobný prípad totiž zaznamenalo CDC už v roku 2013 vo Francúzskej Polynézii, spresnila BBC.

Nakazenie vírusom zika sa u dospelých jedincov prejavuje zvýšenou teplotou, vyrážkami na koži, bolesťami kĺbov, či prípadne aj zápalom očných spojiviek, tieto symptómy však zvyčajne odznejú v priebehu niekoľkých dní, maximálne jedného týždňa. Proti tomuto infekčnému ochoreniu zatiaľ neexistuje nijaký liek ani vakcína.

Vírus zika sa veľmi rýchlo šíri naprieč celým americkým svetadielom a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok na mimoriadnom zasadnutí v Ženeve v súvislosti s ním vyhlásila stav medzinárodnej pohotovosti.

Hoci vedci vírus doposiaľ dostatočne nepreskúmali, viacerí odborníci sa domnievajú, že práve on je zodpovedný za nárast počtu novonarodených detí s abnormálne malými hlavičkami, defektom známym ako mikrocefália. Miestne úrady sa domnievajú, že v uplynulom období sa s takýmto defektom narodilo približne 4000 detí, a to prevažne na severovýchode Brazílie.

01 - Modified: 2008-01-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bushova posledná reč
01 - Modified: 2024-04-22 13:50:39 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej smrteľný vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 02 - Modified: 2024-04-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa po prvýkrát preniesla z dobytka na človeka. Ide len o druhý prípad prenosu na ľudí v tejto krajine 04 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa preniesla prvýkrát na dobytok. Stopy vírusu našli v kravskom mlieku 05 - Modified: 2024-03-27 06:30:00 - Feat.: - Title: Vstup zakázaný! Ostrovu Morgan vládnu tisíce pokusných makakov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 08:51