StoryEditor

Utečenci v Bavorsku spia v mraze. Kedy umrie prvé dieťa? pýtajú sa miestni

30.10.2015, 11:18
Autor:
ČTKČTK

Pri bavorskom Wegscheide čakajú na odvoz do nemeckých azylových centier tisíce migrantov. Úrady pre nich nemajú postele, a tak väčšina z nich trávi noc na lúke. S blížiacou sa zimou je podľa miestnych len otázkou času, kedy začnú umierať prvé deti.

Rodiny s malými deťmi sa na fóliách a dekách túlia čo najbližšie k sebe. Chlad a vlhko im v noci dáva zabrať. Zhruba 2500 utečencov vrátane mnohých dojčiat čaká na mokrej lúke na rakúsko-nemeckej hranici pri bavorskom Wegscheide vo svetle reflektorov niekoľko hodín.

Pomohol podnikateľ

Teplota sa v nadmorskej výške 700 metrov pohybuje okolo dvoch stupňov, tesne nad zemou je ešte nižšia. Potôčik zurčiaci neďaleko prináša chlad a vlhkosť, píše agentúra DPA.

"Je len otázkou času, kedy tu zamrzne prvé dieťa," hovorí Lothar Venus z pasovského okresného úradu. Predpokladá, že veľa čakajúcich bude musieť vonku v zime stráviť celú noc. Na nemeckej strane je totiž k dispozícii málo autobusov, ktoré by utečencov rozviezli do ubytovní v Bavorsku. Večer by ich malo doraziť desať z Mníchova. Tie ale odvezú len 600 ľudí.

"Čo zmôže pri týchto počtoch desať autobusov, potrebovali by sme ich tu štyridsať, aby sme tých ľudí dostali rýchlo do tepla," nadáva Venus. Existuje podľa neho nebezpečenstvo, že sa utečenci skrátka rozhodnú, že budú do Nemecka pokračovať na vlastnú päsť. Museli by pritom prejsť pešo tri kilometre po neosvetlenej rýchlostnej ceste, čo je za tmy životu nebezpečné. Pred dvoma dňami sa takto na cestu napriek varovaniu nemeckej spolkovej polície vydalo 1000 utečencov.

Nemeckí úradníci majú v noci za úlohu opakovanie tohto scenára zabrániť. Podarí sa im to okrem iného s pomocou podnikateľa z Wegscheidu, ktorý sa rozhodol bez otáľania vypratať jednu zo svojich hál a dať ju k dispozícii ako provizórnu ubytovňu. Jeden z autobusov tak jazdí sem a tam a onedlho z lúky do haly privezie asi 300 utečencov. Po hodinách v chladnom počasí majú teraz aspoň strechu nad hlavou.

Dlhý rad na teplo

Čakajúcich utečencov neubúda ani na hranici medzi bavorským Passau a rakúskym Achleitenom. Počas stredy sem rakúske úrady priviezli v štyridsiatich autobusoch približne 2500 ľudí. Červený kríž im dá čaj, zeleninovú polievku, sucháre a ovocie. Deky, ktoré dobrovoľníci ponúkajú, ale prijme len málo migrantov.

Majú totiž strach, že prídu o drahocenný čas, keď vystúpia z radu a budú sa potom musieť zaradiť zase na koniec. O niekoľko hodín neskôr to však ľutujú.

Posedávajú či polihujú na chladnom asfalte a mrznú. Niektorí z nich sa ohrievajú pri ohni. Bude trvať niekoľko hodín, než sa dostanú do vyhrievaných izieb v provizórnych ubytovniach v Nemecku.

Otázkou podľa DPA ostáva, prečo Rakúšania masy utečencov dopravujú na nemeckú hranicu až v popoludňajších či večerných hodinách. "Do poludnia tú nemáme problém. Ale podvečer to potom ide spádom. Pritom sú rakúski kolegovia rovnako preťažení ako my," hovorí hovorca spolkovej policajnej inšpekcie z bavorského Freyungu Thomas Schweikl.

Pozrite si v HNtelevízii ako pomáhali dobrovoľníci v Rakúsku utečencom:

01 - Modified: 2007-10-27 07:46:33 - Feat.: 0 - Title: KSS žiada prepustenie kubánskych väzňov
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:12