StoryEditor

Merkelová reaguje na sexuálne útoky: Budú niesť následky, sprísnime azylovú politiku

09.01.2016, 11:05
Autor:
ČTKČTKchocho
Premiér spolkovej krajiny Hesensko Volker Bouffier vyhlásil, že "Kolín všetko zmenil" a ľudia teraz prepadajú pochybnostiam.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová navrhla zmeny umožňujúce ľahšie vyhostiť žiadateľa o azyl, ktorí sa dopustil trestného činu. Je to reakcia na silvestrovské sexuálne útoky ne ženy v Kolíne nad Rýnom a iných mestách.

Útoky, za ktoré majú byť zodpovední muži so severoafrickým a arabským vzhľadom, spochybnili podľa portálu BBC Merkelovej politiku tzv. otvorených dverí voči migrantom. Okrem toho si silnú vlnu kritiky vyžiadalo aj konanie polície, ktorá o incidentoch informovala až niekoľko dní po tom, ako sa stali.

Situáciu využíva anti-imigračné hnutie Pegida, ktoré dnes zorganizovalo protest v Kolíne nad Rýnom.

Merkelová na zasadnutí predsedníctva strany Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Mainzi navrhla, aby bolo odopreté právo na azyl tým, ktorí sa dopustili trestných činov, vrátane ľudí v podmienke. Návrh ďalej zahŕňa posilnenie právomocí polície pri kontrole identifikačných dokladov. Predsedníctvo návrh schválilo.

"Keď sú spáchané zločiny a ľudia konajú nezákonne ... potom musia niesť následky," povedala po stretnutí novinárom. Tento krok bude musieť byť ešte odklepnutý parlamentom.

V súčasnosti je za sexuálne napadnutie vyšetrovaných 21 ľudí.

Nálada na bode mrazu

V členskej základni nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej poklesla po silvestrovských sexuálnych útokoch proti ženám pripisovaných imigrantom nálada "pod bod mrazu". Šéfku vlády o tom informovali stranícke špičky, ktoré sa v piatok zišli na dvojdňovom uzavretom zasadnutí v Mainzi a dlhé hodiny sa radili o možných východiskách z vzniknutej krízy. Predstavitelia CDU naliehajú po hromadných útokoch na ženy v Kolíne nad Rýnom a ďalších mestách na sprísnenie imigračných zákonov, napísala agentúra DPA.

Predsedníctvo strany podľa nej dnes schválilo mohučskú deklaráciu, ktorá bola v konečnej podobe v niektorých pasážach zostrená oproti pôvodnému návrhu. Osobám, ktorým bol poskytnutý azyl, žiadateľom o azyl a utečencom má byť odňaté právo na pobyt už v prípade, že budú právoplatne odsúdení za trestný čin na trest odňatia slobody aj podmienečne. Právny experti však poukazujú na to, že aj tak bude ťažké takých páchateľov vykazovať, pokiaľ pochádzajú z krajín zmietaných vojnami a násilím.

Silvestrovské udalosti znamenajú podľa vedúcich predstaviteľov CDU zlom, zvlášť znepokojujúci vzhľadom na blížiace sa dôležité krajinské voľby, informovali nemecké médiá. "Nálada v základni je pod bodom mrazu," citovala médiá vyhlásenie Carstena Linnemann. Ak príliv utečencov do krajiny zostane na doterajšej úrovni, ich integrácia sa nepodarí, varoval tento čelný predstaviteľ CDU.

"Tvrdý úder"

Merkelová podľa informácií účastníkov porady vedenia označila kolínske udalosti, ktoré sa stali dva mesiace pred dôležitými krajinskými voľbami, za "tvrdý úder". Premiér spolkovej krajiny Hesensko Volker Bouffier vyhlásil, že "Kolín všetko zmenil" a ľudia teraz prepadajú pochybnostiam.

Pri incidente zo silvestrovskej noci v Kolíne muži - podľa svedkov prisťahovaleckého pôvodu - hromadne sexuálne napádali ženy v okolí kolínskej hlavnej stanice. Nemeckej polícii sa prihlásilo cez 120 obetí. Policajný prezident v Kolíne Wolfgang Albers bol potom postavený mimo službu. Albers čelil kritike kvôli tomu, že verejnosť informoval o incidentoch neskoro a zamlčoval pôvod podozrivých.

Opozícia v krajinskom sneme najľudnatejšej krajiny Severného Porýnia-Vestfálska sa ale nemieni uspokojiť len s Albersovým vyhodením a svoju kritiku teraz zamerala aj na osobu krajinského ministra vnútra Ralfa Jäger (SPD). Vytýka mu, že na kolínske incidenty reagoval príliš neskoro.

Incidenty podobné tomu kolínskemu sa odohrali aj v ďalších mestách. V Hamburgu sa ich obeťou stalo cez 50 žien, v Stuttgarte asi desiatka. Vo všetkých prípadoch skupiny mladých mužov obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali.

Pozrite si, čo si o prípadnom nebezpečenstve z vytvorenia "ucelenej moslimskej komunity" na Slovensku myslí Porota:

01 - Modified: 2008-01-02 06:38:00 - Feat.: 0 - Title: V New Yorku bolo vlani najmenej vrážd za vyše štyri desaťročia
01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 03 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 12:05