StoryEditor

Čelíme preťažovaniu, tvrdia Nemci. Integrácia je plán na desaťročia a bude stáť miliardy

19.01.2016, 08:14
Autor:
ČTKČTK
Nemecko ešte s integráciou utečencov do spoločnosti nezačalo, zatiaľ sa staralo len o zabezpečenie ubytovania pre nich.

Integrácia bude úloha na desaťročia, vyžiada si zamestnanie tisícov policajtov a učiteľov a bude znamenať náklady v hodnote niekoľko miliárd eur.

Na tlačovej konferencii to vyhlásil nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel. Vyzval tiež na obmedzenie počtu prichádzajúcich utečencov. Vládni konzervatívci navrhujú zaradiť niektoré severoafrické štáty medzi bezpečné krajiny, ktorých občania by prakticky nemali možnosť získavať v Nemecku politický azyl.

"Akákoľvek finančná sila, ktorú sme doteraz vynaložili, išla na zabezpečenie ubytovania utečencov, aby sa z nich nestávali bezdomovci. Pokiaľ ide o integráciu, stojíme ešte len na začiatku," povedal Gabriel.

20 miliárd eur za minulý rok

Podľa odhadov mníchovského inštitútu Ifo minulý rok vynaložilo Nemecko zo štátneho rozpočtu a z prostriedkov spolkových krajín a obcí na starostlivosť o utečencov až 20 miliárd eur.

Integrácia utečencov si podľa Gabriela vyžiada dodatočné náklady. „Budeme potrebovať prijať nových 9-tisíc policajtov, 25-tisíc nových učiteľov, 15-tisíc nových vychovávateľov. Budeme musieť zdvojnásobiť výstavbu nových bytov, tak aby ich bolo sprevádzkovaných najmenej 400-tisíc ročne,“ povedal vicekancelár. „Náklady, ktoré sú nutné pre tento integračný program, sa pohybujú okolo piatich miliárd eur ročne," dodal.

Vyzval tiež na obmedzenie počtu utečencov, ktorí do Nemecka prichádzajú. „Nejde o to, aby sa Nemecko uzavrelo pred svetom. Ak však máme splniť úlohu integrovať utečencov, nesmieme si robiť ilúzie o tom, čo je v rámci integrácie realizovateľné,“ povedal s tým, že krajina nemôže každý rok prijať vyše milión ľudí, ako tomu bolo v minulom roku.

Gabriel sa vyslovil pre zachovanie kontrol na nemeckých hraniciach, kým sa nepodarí zaistiť bezpečnosť vonkajších hraníc schengenského priestoru. "Nikto v Európe nemôže dlhodobo udržiavať otvorené národné hranice, keď vonkajšia hranica je deravá ako švajčiarsky syr," povedal.

„Čelíme preťažovaniu našej krajiny"

Politici Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej podľa agentúry Reuters podporili návrh zaradiť medzi takzvané bezpečné krajiny Maroko, Alžírsko a Tunisko.

Hovorca vlády Steffen Seibert predtým povedal, že Berlín chce debatovať s ostatnými štátmi Európskej únie o možnosti označiť Maroko a Alžírsko za bezpečné krajiny. Podľa nemeckých konzervatívnych politikov ide o krajiny, ktoré sužujú nepokoje, nie ale o skutočné ozbrojené konflikty.

Zaradenie severoafrických krajín medzi bezpečné štáty by tiež znížilo príliv utečencov z tejto oblasti a zároveň by uľahčilo ich vyhosťovanie, povedal generálny tajomník CDU Peter Tauber po dnešnom rokovaní s vedúcimi predstaviteľmi strany.

Päťdesiat z 310 poslancov konzervatívnej únie podľa informácií agentúry DPA podpísalo list kritizujúci doterajšiu ústretovú utečeneckú politiku Merkelovej. "Čelíme preťažovaniu našej krajiny," píše sa údajne v liste, ktorý by Merkelová mala dostať v utorok.

Poslanec Wolgang Bosbach miulý týždeň uvádzal, že proti migračnej politike kancelárky Merkelovej sa stavia asi tretina členov spoločného poslaneckého klubu Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Kresťansko únie (CSU).

01 - Modified: 2008-01-11 07:48:00 - Feat.: 0 - Title: Na Australian Open Hantuchová s Kingovou
01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 03 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 13:24