StoryEditor

Zdravotníci zo sveta sú vyššie dane na tabak

29.05.2014, 11:58
Autor:
tasr, stltasr, stl

Zvýšiť dane na tabak a tabakové výrobky - to je v roku 2014 témou Svetového dňa bez tabaku, ktorý pripadá na 31. mája.

Ako ďalej informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na svojej webovej stránke, v tomto roku chce pripomenúť širokej verejnosti riziká súvisiace s fajčením. WHO zároveň vyzýva na zavedenie účinných politík na zníženie fajčenia a užívania tabakových výrobkov.

Na následky fajčenia ročne zomiera takmer šesť miliónov ľudí, medzi ktorými je aj vyše 600.000 nefajčiarov. Tí skonali na následky pasívneho fajčenia. Ak sa v danej oblasti nič neurobí, na epidémiu fajčenia zomrie do roku 2030 vyše osem miliónov ľudí, uviedla WHO.

V súlade s Rámcovým dohovorom WHO o kontrole fajčenia by jednotlivé štáty mali zaviesť do praxe politiky na obmedzenie spotreby tabaku a tabakových výrobkov. Doterajší prieskum ukazuje, že vysoké dane na tabak a tabakové výrobky sú osobitne účinné na zníženie fajčenia v skupinách obyvateľstva s nízkym príjmom a zabraňujú mladým ľuďom začať fajčiť. Zvýšenie ceny na tabak a tabakové výrobky o 10 percent má za následok zníženie spotreby tabaku a tabakových výrobkov o štyri percentá v krajinách s vysokým príjmom a môže dosiahnuť päť percent v krajinách s nízkym alebo priemerným príjmom, uviedla WHO. Rámcový dohovor o kontrole fajčenia sa v roku 2011 stal prvým svetovým nástrojom v boji proti tabakizmu a WHO vtedy dohovor predstavila pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku.

WHO každoročne v spojitosti s 31. májom poukazuje na jednu problematiku v oblasti kontroly fajčenia a tabakizmu.

Fajčenie predstavuje druhú najväčšiu príčinu úmrtnosti vo svete. Zároveň je aj štvrtým najvážnejším rizikovým faktorom chorobnosti na svete. Preto sa WHO od roku 1987, keď zaviedla Svetový deň bez tabaku, púšťa do zápasu proti fajčiarskej epidémii. Požívanie tabakových výrobkov patrí medzi epidémie, ktorým sa dá predchádzať.

Nikotín je vysoko návyková látka. Väčšina od fajčenia v dospelosti závislých ľudí začala užívať tabakové výrobky - najčastejšie v podobe cigariet - pred dovŕšením 18. roku života.

Trend skorého experimentovania s fajčením potvrdzujú mnohé prieskumy, ktoré sa uskutočnili aj na Slovensku. Najväčšia skupina ľudí začína s fajčením pred 15. rokom. Narastá počet detí do desať rokov, ktoré už majú skúsenosť s fajčením.

Cigaretový dym obsahuje približne 4000 rôznych látok s účinkom na organizmus. Ide o pevné častice a plyny, napríklad nikotín, decht, oxid uhoľnatý, formaldehyd, kyanovodík, benzén, polónium, močovinu, voľné radikály, čpavok, nikel, arzén, kadmium a ďalšie. Z nich vyše 60 dokázateľne poškodzuje organizmus človeka.

V Európe na následky fajčenia zomiera ročne približne 650.000 ľudí. Desaťtisíce obyvateľov európskeho kontinentu zomierajú ročne na pasívne fajčenie. Vdychovanie cigaretového dymu aj nefajčiarov zvyšuje riziko ochorenia na rakovinu pľúc a vzniku srdcovo-cievnych chorôb.

Na Slovensku vstúpila do platnosti novela Zákona o ochrane nefajčiarov 1. apríla 2009. Upravil sa v nej predaj cigariet v automatoch: pre mladistvých sa stal minulosťou, zakázaný je aj v školách, študentských domovoch a detských ihriskách. Fajčenie je zakázané aj na zastávkach hromadnej dopravy.

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) 16. mája 2013 odobrili novelu zákona o ochrane nefajčiarov.

Regionálne Úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ SR) si k Svetovému dňu bez tabaku budú osobitne realizovať jednotlivé preventívne a edukačné aktivity. Poradne zdravia v RÚVZ sú pre verejnosť dostupné počas celého roka. Odborníci v nich ľuďom poskytujú informácie o odvykaní od fajčenia a ďalšie z danej oblasti. Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) vyhlási súťaž s názvom "Prestaň a vyhraj" pri príležitosti Medzinárodného dňa bez fajčenia, ktorý pripadá na štvrtok v treťom novembrovom týždni. V roku 2014 to bude 20. novembra. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická.

01 - Modified: 2006-06-06 11:47:00 - Feat.: 0 - Title: Recyklačný fond víta záujem obcí o zber a triedenie odpadu
01 - Modified: 2024-04-24 06:15:26 - Feat.: - Title: Vláda ide zdaňovať aj cigaretové alternatívy. Skúsenosť z Čiech je pre nás mementom 02 - Modified: 2024-04-19 17:47:00 - Feat.: - Title: WHO má informáciu o prvom nakazenom človeku vírusom vtáčej chrípky vo Vietname 03 - Modified: 2024-04-18 14:31:18 - Feat.: - Title: WHO je znepokojená šírením vtáčej chrípky, upozornila na vysokú úmrtnosť u ľudí 04 - Modified: 2024-04-03 21:24:00 - Feat.: - Title: WHO zostáva v Pásme Gazy napriek smrti humanitárnych pracovníkov, naďalej poskytuje pomoc 05 - Modified: 2024-03-05 19:29:29 - Feat.: - Title: Z Pásma Gazy je potrebné evakuovať približne 8000 pacientov, upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:57