StoryEditor

Bod zlomu. Ukrajinskí vojaci dobyli baštu rebelov

18.08.2014, 00:00
Boj o východ. Po štyroch mesiacoch vládne sily v Luhansku porazili proruských rebelov.

Ukrajinská armáda hlási zlom v boji s proruskými rebelmi. Včera totiž dobyla kľúčové východoukrajinské mesto Luhansk, ktoré mali rebeli vo svojich rukách štyri mesiace. Spolu s Doneckom pritom práve Luhansk patril k oblastiam, kde sa medzi oboma stranami zvádzali najtuhšie boje.

Kým Ukrajina hovorí o prelomovom momente, experti sú opatrnejší a varujú, že k vyriešeniu situácie je ešte ďaleko. „Určite je to pokrok, ale vrátiť tieto oblasti do normálneho života bude veľká výzva,“ vysvetľuje pre HN ukrajinská politologička Iryna Solonenko.

Nezávislí pod kontrolou

Separatisti ešte v apríli obsadili vládne budovy v mestách Doneck, Luhansk a Charkov. V poslednom menovanom dokázali ukrajinské sily prevziať kontrolu po pár dňoch, no Doneck a Luhansk sa dosiaľ odmietali vzdať. Obe oblasti dokonca usporiadali referendá a na základe ich výsledkov vyhlásili svoju nezávislosť.

Dnes je však situácia iná. „Ozbrojené sily Ukrajiny prevzali kontrolu nad centrom mesta Jasynuvata pri Donecku, čo má strategický význam. Sláva Ukrajine!“ napísal včera na Twitteri ukrajinský prezident Petro Porošenko.


Čítajte aj: Situácia je kritická najmä v Luhansku


Týmto správam však predchádzali tvrdé boje. Napríklad v noci na včera proruskí separatisti zostrelili v Luhanskej oblasti stíhačku Mig-29 ukrajinských vzdušných síl. Podľa armádneho hovorcu Andriija Lysenka sa pilot katapultoval. Po pátracej akcii ho našli a previezli do bezpečia.

 

Nie je to koniec

Podľa odborníkov to však ukrajinská armáda napriek najnovším správam ešte nemá vyhraté. „Problémom totiž naďalej ostáva hraničný priechod s Ruskom, ktorý kontrolujú separatisti a ktorý komplikuje vyjednávanie,“ pokračuje Iryna Solonenko.

Z posledných udalostí však možno usudzovať, že separatisti strácajú dych. Ukrajinská televízia Kanal 5 priniesla informáciu, že polícia zadržala štyroch rebelov, ktorí sa preobliekli za kňazov. Ukrajinské bezpečnostné služby už skôr varovali, že sa separatisti snažia v prestrojení utiecť z bojovej zóny. „Silnejší začína víťaziť nad slabším. Vyčerpané je aj obyvateľstvo,“ hovorí pre HN český bezpečnostný expert Andor Šándor.

K pokojnej situácii má preto krajina ešte ďaleko. „Problémom na Ukrajine podľa mňa je, že mnoho ľudí má zbrane a bude ich mať aj po zmene situácie. A to môže v budúcnosti predstavovať riziko,“ pokračuje Šándor.

Navyše dostať život na východe krajiny do normálnych koľají nebude ľahké. Príkladom môže byť mesto Slovjansk, o ktoré sa tiež dlho bojovalo. „Ľudia sú v pesimistickej nálade a nezapojili sa na opätovnej rekonštrukcii mesta. Sú stratení, vydesení a čakajú, čo bude ďalej,“ dodáva Solonenko.

01 - Modified: 2006-09-19 20:44:28 - Feat.: 0 - Title: Na Transpetrol nemáme dosah
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:07