StoryEditor

Zrada ideálov? Švédi výrazne otočili, utečenci u nich vyvolávajú obavy

19.01.2016, 10:40

Švédska spoločnosť si začína priznávať, že spolužitie s imigrantmi nie je bezproblémové. Po sexuálnom obťažovaní žien v Kolíne na Rýnom sa podobný škandál prevalil aj tu a úrady i noviny oveľa častejšie informujú o problémoch, ktoré migračná vlna prináša.

Prakticky až do konca minulého roka bol vo Švédsku mediálnymi analytikmi nárast preferencií ostro protiimigrantskej strany Švédski demokrati vnímaný takmer ako blesk z čistého neba, píše idnes.cz.

Ústretovosť voči prisťahovalcom bola považovaná za základný kameň švédskej spoločnosti, ktorý sa nesmie skaliť. Definitívne všetko zmenila až príliš horúca silvestrovská noc ďaleko za hranicami – v nemeckom Kolíne nad Rýnom.

Po tom, čo na tamojšej železničnej stanici skupinky prisťahovalcov a žiadateľov o azyl sexuálne obťažovali ženy, sa zrazu vynorila podobná aféra vo Švédsku – rozpútala ju utajovaná policajná správa o sexuálnom obťažovaní zo strany migrantov na posledných dvoch ročníkoch štokholmského festivalu pre mládež. Po tejto informácii akoby sa médiá aj spoločnosť zo dňa na deň zmenili.

„Toto by predtým nevydali“

Sused, ktorý pracuje v miestnych novinách, sa mi zveril, že len niekoľko mesiacov predtým by takáto správa vôbec nemohla vyjsť,“ napísal v britskom denníku The Daily Telegraph Richard Orange, korešpondent novín dlhodobo žijúci v Škandinávii.

A opísal príbeh priamo z miesta svojho bydliska. „Minulý utorok sme na domovej schôdzi riešili obsadenie jedného z bytov. Majiteľka, rovnako ako veľká časť obyvateľov mojej štvrte, je jasne ľavicového zamerania a byt chcela prenajať rodine utečencov z Iraku, ktorí nemali žiadne dokumenty. Na tejto schôdzi však názor zmenila – rozhodla sa, že by to bolo príliš riskantné a komplikované a že namiesto toho prenajme byt švédskej rodine. ,Cítim sa hrozne. Ako keby som teraz zradila svoje ideály,‘ povedala po tom, čo svoje rozhodnutie oznámila. ,Ak ani ja neprenajmem svoj byt utečencom, kto iný to teraz urobí?‘“

Švédsko bolo ešte vlani spolu s Nemeckom najprívetivejšou krajinou voči migrantom. Minulý rok ich severská krajina prijala vyše 160 tisíc – v prepočte na obyvateľa zďaleka najviac v Európe. 

Prvá zmena azylovej politiky nastala až pred koncom roka. A sprevádzali ju slzy. Vicepremiérka Strany zelených ich neudržala, keď 24. novembra oznamovala koniec úplne otvorených dverí pre migrantov. „Je to pre mňa hrozná situácia,“ zverila sa. Ale z vlády neodišla.

Politici si uvedomili, že takto si už svoje pozície nielen neposilnia, ale ani neudržia,“ napísal švédsky denník Dagens Nyheter. Pre úplnosť: v septembri 2014 bol označovaný ako šok fakt, že antiimigrantská strana Švédski demokrati získala v parlamentných voľbách 12,9 percenta hlasov. A pred začiatkom nového roka mala strana podľa prieskumov podporu viac než štvrtiny voličov a umiestňovala sa ako najsilnejšia strana.

Všetko, čo bolo pod kobercom
Popularita švédskych demokratov potom mierne poklesla, keď vláda okrem iného zaviedla tvrdé hraničné kontroly s Dánskom, odkiaľ sa utečenecká vlna valila. A rovnako ako v Nemecku sa teraz aj vo Švédsku ukazuje, aký falošný bol doterajší obraz spolužitia s imigrantmi.

Úrady len veľmi neochotne hovorili o nadpriemernej kriminalite prisťahovalcov. Negatívne správy, ktoré sa ich týkali, zametali v spolupráci s ,politicky korektnými‘ novinami pod koberec,“ konštatovala švédska mutácia spravodajského portálu The Local.
Akoby sa zrazu spustila spŕška negatívnych správ. Možno až príliš. Denne sa teraz verejnosť dozvedá o ďalších a ďalších „háčikoch“ multikultúrnej spoločnosti.

Prvýkrát sú zverejňované štatistiky kriminality podľa etnického filtra. Prichádzajúci migranti musia počítať s tým, že strávia tuhú severskú zimu v stanoch, nie v bytoch alebo ubytovniach ako predtým – ak im ich teda niekto v noci nezapáli, ako už sa v krajine mnohokrát stalo.

Dopisovateľ denníka The Daily Telegraph však dúfa, že sa vlna negatívnych správ zmierni. „Švédsko je dnes krajinou samotárov – z veľkej časti za to môže veľkorysý sociálny systém, pri ktorom už nikto nikoho nepotrebuje. Utečenci ukazujú Švédom už často vzdialenú spomienku – že aj oni kedysi žili pokope,“ napísal.

01 - Modified: 2008-01-11 09:38:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda bude v stredu rokovať o zrušení priestupkovej imunity poslancov
01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 03 - Modified: 2024-04-13 09:57:51 - Feat.: - Title: hn 04 - Modified: 2024-04-11 14:46:23 - Feat.: - Title: Švédsko investuje vyše 33 miliónov eur do krytov a civilnej ochrany 05 - Modified: 2024-04-08 12:56:09 - Feat.: - Title: Švédsko vyhostilo čínsku novinárku s tým, že predstavovala bezpečnostnú hrozbu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:59