StoryEditor

Kuriózna porucha pýchy amerického námorníctva: Posádka zabudla doliať olej

26.01.2016, 15:40

Námorníci z vojnovej lode USS Fort Worth už dva týždne čakajú v Singapure na opravu prevodovej sústavy. Z vyšetrovania vyplýva, že posádka jedného z najmodernejších amerických vojenských plavidiel pred spustením motorov zabudla doliať olej. Mimo prevádzky je aj nová loď USS Milwaukee.

Pozrite si fotografie pýchy amerického námorníctva lode USS Fort Worth:

Námorníci zabudli doliať olej

Vojnová loď USS Fort Worth s kódovým označením LCS-3 je podľa amerického námorníctva "vzorom spoľahlivosti". Stroj, ktorého úlohou je teraz hliadkovať v medzinárodných vodách okolo sporných ostrovov v Juhočínskom mori, však kvôli poruche od 12. januára kotví v singapurskom prístave. Námorníctvo v piatok priznalo, že zatiaľ netuší, kedy sa vráti do služby.

"Na základe predbežného šetrenia porucha nastala z dôvodu zjavného nedodržania predpísaných postupov počas operatívneho testovania hlavných hnacích dieselových motorov na ľavoboku a pravoboku," stojí vo vyhlásení, ktoré vydalo veliteľstvo Pacifickej flotily z havajského prístavu Pearl Harbor.

Neoficiálne sú námorníci zhovorčivejší. Denník San Diego Union-Tribune s odvolaním sa na posádku píše, že pred spustením motorov námorníci zabudli doliať olej do prevodového súkolia. Všimli si to až vo chvíli, keď sa rozoznel alarm upozorňujúci na prehriatie mechanizmu. Na nápravu už bolo neskoro.

Poruchu spôsobenú nedostatkom oleja v prevodovej sústave potvrdzuje tiež agentúra Bloomberg. V útrobách plavidla teraz podľa nej pracujú odborníci z firmy Lockheed Martin, ktorá súkolie vyrobila. Stroj, ktorý amerických daňových poplatníkov stál zhruba 440 miliónov dolárov, zostáva aj po dvoch týždňoch mimo prevádzky. A nie je sám.

USS Milwaukee bola v službe mesiac, zlyhala cestou domov

Zhruba 15 tisíc kilometrov východne od Singapuru kotví ďalšie pokazené plavidlo amerického námorníctva, zhodou okolností dokonca rovnakej triedy. Vojnová loď USS Milwaukee s kódovým označením LCS-5 v decembri vypovedala službu priamo vo vlnách Atlantiku, keď mierila do svojho domovského prístavu v San Diegu.

Na najbližšiu námornú základňu vo Virgínii ju námorníctvo nakoniec muselo odtiahnuť, pripomína CNN. Vo filtračnom systéme sa potom našli kovové úlomky, kvôli ktorým do prevodového súkolia zrejme prestal prúdiť dostatok chladiaceho oleja.

Jej poruchu nezavinila chyba posádky, ale zrejme mechanická porucha. Loď bola pritom úplne nová, americkému námorníctvu slúžila len asi dvadsať dní.

"Vyšetrovanie oboch závad na zariadení lodí USS Fort Worth a USS Milwaukee stále prebieha, ale je nepravdepodobné, že by spolu ich príčiny súviseli," podotýka hovorca amerického námorníctva Tim Hawkins.

01 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 02 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 04 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov 05 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:22