StoryEditor

HN po stopách migrantov: „Privediem sem rodinu. Domov sa už nevrátim“

07.09.2015, 00:00
Naši reportéri kráčali spolu s utečencami z Maďarska do Rakúska. Mnohí z nich pokračovali ďalej do Nemecka.

Od nášho vyslaného redaktora na maďarsko-rakúskych hraniciach, Pavla Novotného:

„Za cestu zo Sýrie do Európy som zaplatil 2500 dolárov. Takmer som prišiel o život, keď sme sa spolu s ďalšími 50 ľuďmi plavili na malom člne z Turecka na grécky ostrov Lesbos.

Teraz som už veľmi blízko svojho vysneného Nemecka.“ Takto začína rozprávanie o dramatickom putovaní 22-ročný Sýrčan Chálid Súrí z mestečka Al-Bara, ktoré leží blízko od územia terorizovaného Islamským štátom.

Všade počuť arabčinu

Chálid je jedným z tisícok migrantov, ktorí cez víkend prišli do maďarského mestečka Hegyeshalom na hraniciach s Rakúskom. Práve tu sa pripájame k stovkám ľudí kráčajúcich s igelitkami niekoľko kilometrov od železničnej stanice k hraniciam. Lámanou angličtinou sa nás pýtajú, ako ďaleko je ešte Rakúsko. Zopár šťastnejších občas zvezie auto, zväčša s rakúskou značkou.

V našej skupinke sú Iračania, Afganci, ale najmä veľa Sýrčanov. Nielen mladí a silní muži, ale aj mnoho žien a detí. Na hraniciach už čakajú maďarskí i rakúski dobrovoľníci, ktorí im ponúkajú vodu a chlieb, ale aj teplé deky a oblečenie.

Tesne za hranicami je veľké parkovisko, kde sa už tlačia tisícky ľudí. Zrazu si nepripadáte ako v ospalej dedinke Nickelsdorf pár kilometrov od Bratislavy, ale niekde na trhu v Káhire.

Všade počuť arabčinu, na zemi sa povaľuje neskutočné množstvo odpadkov. Migranti hystericky kričia, strkajú do seba navzájom aj do rakúskych policajtov a snažia sa čím skôr nastúpiť do autobusu, ktorý ich odvezie do záchytného tábora.


Čítajte viac:

„Do Nemecka musím určite doraziť“

Maďarská polícia je brutálnejšia než tá sýrska


Odhodené jedlo

Pre Slováka nastáva šok, keď vidí, ako migranti odhadzujú na zem darované ešte nerozbalené jedlo. „No a čo, veď o chvíľu aj tak dostaneme nové,“ reaguje jeden z nich na môj spýtavý pohľad. Podobné je to aj s hračkami pre deti či s ošatením. Po ceste sa váľajú odhodené igelitky plné nového šatstva, ešte s cenovkami. Nič sa deje – dobrosrdeční Európania im ho ponúkajú na každom kroku.

Prekvapenie neskrývajú ani migranti, keď sa ich spýtate, ako dlho chcú zostať na návšteve v Európe a kedy sa plánujú vrátiť domov. „Domov? Mojím domovom je predsa Nemecko. A privediem sem celú svoju rodinu,“ hovorí hrdo Anas Maleš zo sýrskeho mestečka Idlep. On aj spolu s partiou kamarátov pokračoval včera ďalej do Nemecka, ktoré dnes očakáva nával tisícok migrantov.

Čo sa cez víkend dialo v súvislosti s migračnou vlnou do Európy

Premiér Robert Fico má od šéfa moldavskej tajnej služby informácie, že medzi migrantmi, ktorí prichádzajú takzvanou balkánskou cestou do Európy, môžu byť aj podporovatelia Islamského štátu. Fico to povedal vo včerajšej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Maďarsko-rakúske hranice prekročilo cez víkend viac ako 15-tisíc migrantov. Len počas soboty prepravili rakúske železnice v smere do Nemecka okolo 11-tisíc utečencov. Podľa maďarskej televízie ďalší ľudia mieria k hraniciam.

Slovenskú Výzvu k ľudskosti podpísalo do nedele viac ako 11-tisíc podporovateľov. Výzva vznikla po tom, čo sa neďaleko slovenských hraníc v Rakúsku udusilo v chladiarenskej dodávke 71 utečencov. Výzvu podporilo aj množstvo slovenských osobností.

Prezident Českej republiky Miloš Zeman podporil protiimigračnú iniciatívu bývalého českého prezidenta Václava Klausa. Ten ešte v sobotu v Lysej nad Labem predstavil petíciu, v ktorej vyzýva českú vládu na zabezpečenie hraníc všetkými prostriedkami vrátane armády.

Maďarský expremiér Ferenc Gyurcsány poskytol v minulom týždni každú noc svoj dom pre inú skupinu utečencov. Zároveň v sobotu ilegálne prekročil maďarsko-srbské hranice, aby zistil, aká je situácia utečencov. Polícia ho začala stíhať za priestupok.

Fínsky premiér Juha Sipilä ponúkol v sobotu svoj dom ako ubytovňu pre utečencov. Sipilä žil donedávna aj so svojou rodinou neďaleko mesta Oulu v obci Kempele zhruba 600 kilometrov západne od Helsínk. Pred rokom sa však presťahoval do fínskeho hlavného mesta.

Slovensko, Poľsko, Maďarsko a Česko sú pod tlakom Európskej únie, aby pristúpili na povinné rozdeľovanie migrantov podľa kvót. Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová kritizovala Budapešť za „veľmi ťažkú“ spoluprácu.

Dnes poobede budú v Bratislave rokovať premiér Robert Fico a český premiér Bohuslav Sobotka s rakúskym spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom o téme utečencov. Diskusie by sa mali týkať aj kvót, ktoré naše krajiny zhodne odmietajú.

01 - Modified: 2007-09-11 16:49:41 - Feat.: 0 - Title: Lipšic: Ministerstvo spravodlivosti ide chrániť zločincov
01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 04 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl 05 - Modified: 2024-03-18 11:06:29 - Feat.: - Title: Tiché hlasy z Krymu: Rusko nám postavilo diaľnice, ale hrobov pribúda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:45